Burun yapısal unsurları arasında deviye burun septumu, dış kulakta şişme ve burun boşluğu anatomik burun tıkanıklığının en sık nedenleridir. Burun iltihaplanma sürecinden kaynaklanan tıkanıklığa soğuk algınlığı, grip, sinüzit ve saman nezlesi gibi tıbbi hastalıklar neden olur.

Burun Tıkanıklığı Nedir?

Yukarıdaki faktörlerden hareketle solunum yetmezliği burun tıkanıklığı olarak adlandırılan burnun en önemli görevlerinden biridir.

Burun tıkanıklığı olarak da adlandırılan burun tıkanıklığı, genellikle yüzün içinde bulunan sinüs yapılarının iltihaplanması sonrasında ortaya çıkan bir semptomdur.

Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Burun tıkanıklığı esas olarak grip ve soğuk gibi basit bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanır. Bu tür hastalıklara bağlı burun tıkanıklığı şikayetleri genellikle 1 hafta içinde geçer.

Bu sürenin uzatılması başka bir olası sağlık sorununa işaret edebilir. Uzun süreli burun tıkanıklığına neden olabilecek birçok farklı durum vardır:

·        Alerjilerin bulunması

·        Saman nezlesi hastalığı

·        Nazal polip adı verilen burun içi non kanseröz büyümeler ya da tümöral belirimleri

·        Çeşitli kimyasallara maruz kalma durumu

·        Çevresel burun içi yapıları tahrip edici maddelere maruz kalma

·        Kronik sinüzit oluşumu

·        Septum deviasyonu oluşumu

Kıkırdak ve kemikten oluşan orta duvar benzeri yapı, burnu tıp literatüründe nazal septum olarak adlandırılan iki kısma ayırır. Bu nazal septumun eğriliğine nazal septum deviasyonu denir. Sapmış nazal septum, burun tıkanıklığının en yaygın nedenlerinden biridir. Tedavisi nazal septumun cerrahi olarak düzeltilmesini içerir.

Sapmış nazal septum doğuştan olabilir (doğumda) veya burun bölgesindeki travmadan kaynaklanabilir. Septum ofset, yaşla birlikte gelişecek bir sağlık sorunudur. Hafifçe sapan kişiler için bu herhangi bir semptoma neden olmayabilir, ancak daha şiddetli bir eğri içinde çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır. Nazal septum migreninin semptomları arasında burun solunum güçlüğü, burun tıkanıklığı, burun kanaması, sinüs enfeksiyonu, tek taraflı burun kuruluğu ve horlama yer alır.

Burun Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Burun tıkanıklığına bağlı olarak ağızdan solunum meydana gelir. Geceleri ağız açık uyumak, horlama ve sürekli yorgunluk burun tıkanıklığının belirtileri arasındadır. Ağızdan solunması dudakların kurumasına ve ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kuruluğunun neden olduğu ikincil belirtiler arasında ağız kuruluğu ve boğaz enfeksiyonlarının sıklığı sayılabilir. Burun tıkanıklığına burun akıntısı, kuru ve kaşıntılı burun ve hapşırma gibi diğer semptomlar eşlik eder.

Burun Tıkanıklığına Çözüm Önerileri Nedir?

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve beraberindeki kaşıntı, kuruluk ve hapşırma gibi rahatsızlık belirtileri hafife alınmamalı, tedavi için uygun ilaçlar ve doğal yöntemler kullanılmalıdır.

Burun tıkanıklığına çözüm bulmak için öncelikle burun tıkanıklığının nedeninin belirlenmesi gerekir. Nedeni belirledikten sonra kapsamlı ve kapsamlı bir tedavi planı geliştirildi. Tıkanıklığa nazal septumdaki bir eğrilik neden oluyorsa, eğrilik ameliyatla düzeltilebilir.

Burun genişlemesinin neden olduğu tıkanıklık ilaçlar ve burun spreyleri ile tedavi edilebilir. Bazen bu yapıların cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Burun ve geniz eti farklı yapılardır ve karıştırılmamalıdır. Burun eti, yapı tıbben dış kulak olarak adlandırılır; geniz eti geniz eti yerine kullanılan bir ifadedir. Çocuklarda burun tıkanıklığının en yaygın nedeni, tıbbi olarak adenoid hipertrofisi olarak adlandırılan adenoid hipertrofidir.

Yaşam kalitesini etkileyerek çok can sıkıcı hale gelebilen burun tıkanıklığı için doktorun bilgi ve önerileri kapsamında çeşitli uygulamaların yapılması faydalı olabilir.

Kuru hava sinüs ağrısına ve burun tıkanıklığına neden olduğunda, nemlendirici bir cihaz kullanmak bu semptomları hafifletebilir. Bu makineler suyu buhar formuna çevirerek ortamı nemlendirir. Nemli havayı solumak, burun içi dokuların ve ödemli kan damarlarının tahrişini azaltabilir. Nemlendirme cihazı ayrıca üretilen fazla mukus tabakasının incelmesine de yardımcı olur.

Burun tıkanıklığı olan hastaların sorununu çözebilecek bir diğer uygulama da sıcak duşlardır. Duş sırasında oluşan sıcak buhar, burun geçişlerinde biriken mukus tabakasını azaltarak iltihapla ilişkili semptomları azaltabilir.

Her geçen gün artan sıvı tüketimi, burun boşluğunda burun hava yolunda biriken nazal efüzyonu yayarak bu bölgelerdeki basıncı etkili bir şekilde azaltabilir. Sıcak içecekler, özellikle burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı olan kişilerde bu sorunları giderebilir.

Burun spreyleri sadece burundaki hava yolunu nemlendirmekle kalmaz, aynı zamanda bu bölgelerde iltihaplanmanın neden olduğu ödemi azaltarak burun tıkanıklığını da azaltır ki bu da faydalıdır. Bazı burun spreyleri, dekonjestan adı verilen ilaçlar da içerebilir. Dikkatli olun, çünkü bu spreylerin uzun süreli kullanımı mevcut burun tıkanıklığı problemini daha da kötüleştirebilir.

Editör: Yaşar Atilla