Zonguldak Nostalji sayfasının editör Yüksel Yıldırımın yazısı şu şekilde;

"Yıkılan Merkez Lavuarından geride kalan kuleler bilmeyenler ve şehre misafir gelenler tarafından merak konusu olmuştur. Proje kapsamına alınan kulelerin Merkez Lavuarı'ndaki işlevini merak edenler için sunuyoruz...

EKİ Amenajman Programı, yeraltı ve yer üstündeki tesislerin yenilenmesi, faaliyetlerinin düzenlenmesini ve üretim artışını amaçlıyordu. 1948 tarihinde "Marshall Planı" çerçevesinde sağlanan 103,5 milyon dolar dış parasal kaynak ile uygulamaya kondu. 3 milyon ton kömürün Zonguldak limanından deniz yolu ile sevk edilmesi gerektiği öngörüldü. Bu plan kapsamında, yer altı yatırımlarının yanı sıra yer üstünde Zonguldak Limanı ve seri yükleme tesisleri, Zonguldak ve Çatalağzı lavuarları ile bu tesislerin demiryolu bağlantıları yapılacaktı. Bu şekilde Ülkenin ihtiyacı olan taşkömürü, Zonguldak Kömür Havzasından sağlanacaktı.

Zonguldak limanı inşasıyla birlikte kömür arıtma ve yükleme tesisleri kapsamında Merkez Lavuarıda beraberinde inşa edildi...

Merkez lavuarı kömür yıkama tesislerinin bir organı olan kuleler
çeşitli eleme işlemleri sonrasında biriken sular içinde bulunan 0.5 mm den küçük “şlam” kömürleri önce Dekantasyon (aktarma) KULELERİNDE çöktürüldükten sonra, flotasyon (kömür taneciklerinin yüzdürülmesi) sonrasında köpük halinde toplanır ve vakum filtrelerinden geçirildikten sonra, 0.5 -6 mm. kömürlere karıştırılırdı... Bu ayrışma işlemi bugün anıt gibi karşımızda olan kuleler sayesinde yapılıyordu."

Prof.Dr. Şaban Teoman Duralı” isminin tünellere veriliş hikayesi! Prof.Dr. Şaban Teoman Duralı” isminin tünellere veriliş hikayesi!

Editör: Melisa Sapaz