Çaycuma’nın Lennestadt’la kurduğu kardeş kent ilişkisinin gelişimine büyük katkı sunmakla kalmayıp belediyeye bir itfaiye aracı kazandıran, yakalandığı amansız hastalığa yenik düşerek 67 yaşında hayatını kaybeden hayırsever insan Hasan Akgönül adına yaptığımız parkın açılışı yapıldı. Yeşiltepe Mahallesi’ndeki evinin tam karşısına yapılan parkın açılışına, önceki dönem Lennestadt Belediye Başkanı Stefan Hunt, Lennestadt Uyum Meclisi Başkanı Nedim Kalembaşı, Lennestadt Spor Müdürü Rainer Krahl, Lennestadt Elspe Spor Kulübü Başkanı Lothar Witwe, Akgönül’ün eşi Sevgi Akgönül, önceki dönem Çaycuma Belediye Başkanı Orhan Yardımcı, CHP İlçe Başkanı Fahri Diler, çeşitli sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının, sendikaların başkan ve yönetim kurulu üyeleri, muhtarlar, Çaycuma Belediyesinin meclis üyeleri ve daire amirleriyle kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

KALEMBAŞI: “AKGÖNÜL TAM DA BÖYLESİ İŞLERİN YAPILMASINI İSTERDİ”

İlk olarak Hasan Akgönül’le birlikte uzun yıllar Lennestat’ta yaşayıp, Çaycuma ile Lennestadt arasındaki dostluk köprüsünü birlikte kuran, Lennestatsdt Uyum Meclisi Başkanı Sayın Nedim Kalembaşı konuştu. Kalembaşı, uzun yıllar birlikte iki kent arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için emek harcadığı Akgönül’ün tam da böylesi işlerin yapılmasını istediğini, manzarayı görmekten çok mutlu olacağını söyledi.

HUNDT: “HASAN AKGÖNÜL, SİLİNMEZ HATIRALAR BIRAKTI”

Kalembaşı’nın ardından, kürsüye, toplumlar arasındaki önyargıların kırılması, tüm dünyada barışın sağlanıp dini, dili, ırkı ne olursa olsun, herkesin barış ve huzur içinde birlikte yaşaması için çaba harcayan gönül insanı olarak çağrılan önceki dönem Lennestadt Belediye Başkanı Sayın Stefan Hundt, Akgönül’ün çok iyi bir arkadaşı olduğunu söyledi. Sözcüğün tam anlamıyla bir gönül insanı olan Akgönül’ün her şeyi yüreğini katarak yaptığını söyleyen Hundt, “Çaycuma ile olan ilişkilerimizin ilerlemesinde çok büyük çaba harcadı. İki kentin birlikte yapacağı etkinliklere yalnızca katılmakla kalmaz, öncesi ve sonrasıyla planlamaya da çalışırdı. İtfaiye araçlarının Türkiye’ye getirilmesinde büyük payı da olan Hasan Akgönül, silinmez hatıralar bırakarak aramızdan ayrıldı. Eminim ki bu parkı kullanan herkes, onun varlığıyla mutlu olacak, enerjisini hep üzerinde hissedecektir.” dedi.

KANTARCI: “BUGÜNKÜ BERABERLİK, AÇILIŞIN ÇOK ÖTESİNDE BİR OLAY”

Son olarak kürsüye çıkan Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, konuk Alman heyetini selamlayarak, “Burada çok güzel bir mozaik, samimiyete dayalı, çok güzel bir topluluk var. Erkeklerimiz, kadınlarımız, gençlerimiz, çocuklarımız, sivil toplum örgütlerimizin yöneticileri burada. Hasan Akgönül ile bizi yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Bugünkü beraberlik, açılışın çok ötesinde bir olay, biz Çaycuma’nın dört bir köşesinde parklar yaptık. Yetinmedik bu süre zarfında hiçbir köyümüzde de çocuk parkı olmadığını gördük ve bütün köylerimize geçen on sene içinde çocuk parkları yaptık. Birçok da eser kazandırdık, ama her şeyin açılışını yapmadık. Zaten, belki, açılış yapmaya kalksak, her gün bir açılış yapmamız gerekirdi.” dedi.

KANTARCI: “BİZİM İLİŞKİLERİMİZ DOSTLUK VE SAMİMİYET ESASINA DAYALI”

Yapılanın bir vefa toplantısı olduğunu söyleyen Başkan Kantarcı, “Son derece sade bir hayat süren ve Almanya ile Türkiye, Çaycuma ile Lennestadt arasındaki ilişkileri ilmek ilmek dokuyan değerli Hasan kardeşimizi anmak için buradayız. 2014’te başlayan bu güzel dostluk ilişkisi, az önce değerli dostum Stefan’ın da anlattığı gibi çok ileri boyutlara ulaştı. Kıymetli başkanım ile gelen heyetin dışında, Maria Köningin Gymnasium okulundan 25 kişilik bir öğrenci ve öğretmen heyeti, şu anda Çaycuma’da. Çaycuma ve Lennestadt’ta 5 okul, kardeş okul oldu. Bizim çocuklarımız oraya gidiyor, onlar buraya geliyor ve kaynaşıyorlar birbirleriyle. Bize ‘Genelde bu ilişkiler başkanlarla başlar, karşılıklı bir iki ziyaret olur ve biter, sizin ki neden farklı?’ dediler. Farkı şurada, bizim ilişkilerimiz dostluk ve samimiyet esasına dayalı. Değerli dostum Stefan’ın beraberinde Lennestadt’ın bütün sporlarından sorumlu arkadaşlar aramızda. Çaycumaspor’umuzun değerli Başkanı Şenan Kerçin de eşi ile beraber aramızda, bu parkın açılışı vesilesi ile onlar da buluştular. İtfaiyeciler ile başlayan bu güzel dostluk görüyorsunuz dalga dalga toplumun tüm katmanlarına yayıldı.” diyerek sözlerini sürdürdü.

KANTARCI: “BU PARKI YEŞİLTEPE’NİN GENÇLERİNE EMANET EDİYORUM”

Kantarcı sözlerini, “Değerli Kalembaşı’nın düğmeye basması ile başlayan ve Stefan ile bizim sahip çıkmamızla büyüyen bu dostluk, yüzlerce, hatta binlerce insanı içine aldı. Bütün bunları niye saydım biliyor musunuz? Hasan Akgönül bunların hepsinin içinde vardı. Bir aklı Almanya’daydı bir aklı buradaydı ve o mütevazı hali ile herkese örnek olacak bir davranışta bulundu, belediyemize itfaiye kazandırdı. Hâlbuki ondan, böyle bir maddi katkı beklemiyorduk. İşte bu güzel vefa örneğinin duyulması, görülmesi ve anlaşılması için bu parka Hasan Akgönül adını verdik. Bu güzel ortam için burada bulunduğunuz için geldiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyor ve bu parkı Yeşiltepe’nin gençlerine emanet ediyorum.” diyerek tamamladı.

AÇILIŞ KURDELESİ HEP BİRLİKTE KESİLDİ

Skandal maçın ardından! Harun Akın'dan Zonguldak'a önemli çağrı! Skandal maçın ardından! Harun Akın'dan Zonguldak'a önemli çağrı!

Konuşmaların ardından Belediye bandomuzun çaldığı şarkılar eşliğinde açılışa geçildi. Başkan Kantarcı, açılış kurdelesini, “Yeşiltepe Mahallemize hayırlı olsun, Hasan Akgönül’ün ruhu şad olsun” diyerek, önceki dönem Lennestatdt Belediye Başkanı Stefan Hunt, Lennestatd Uyum Meclisi Başkanı Nedim Kalembaşı, Lennestatd Spor Müdürü Rainer Krahl, Lennestadt Elspe Spor Kulübü Başkanı Lothar Witwe, Akgönül’ün eşi Sevgi Akgönül, önceki dönem Çaycuma Belediye Başkanı Orhan Yardımcı, CHP İlçe Başkanı Fahri Diler, Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir ile birlikte kesti. Kendilerine çeşitli ikramlar da yapılan katılımcılar, daha sonra parkı gezerken, kimi aileler çocuklarını eğlendirdi.

HASAN AKGÖNÜL KİMDİR?

1955 yılında Çaycuma’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Çaycuma’da tamamladı. 1980’de göçmen işçi olarak Almanya’ya gitti. İş Makineleri Operatörlüğünden emekli oldu. Sosyal hayatta da aktif olan Akgönül, çeşitli sivil toplum örgütlerinde gönüllü olarak çalıştı, Almanya’da faaliyetlerini yürüten Türk futbol kulübü Vatanspor’un başkanlığını yaptı. Lenenstatdat ile Çaycuma arasında kurulan kardeş kent ilişkilerinin gelişiminde büyük emeği olan Akgönül, Çaycuma Belediyesine bir itfaiye aracı da kazandırdı. Mütevazı yaşamı ve hayırseverliği ile tanınan Hasan Akgönül, yakalandığı amansız hastalığa yenik düşerek 4 Eylül 2002’de hayatını kaybetti. Çaycuma Belediye Meclisi, Aralık 2023 tarihli oturumunda aldığı kararla, tüm bu hizmetleri nedeniyle evinin tam karşısındaki parka adının verilmesini kararlaştırdı.

Editör: U. G.