Güneş'te meydana gelen belirli olayların sonucunda ortaya çıkan etkileyici bir doğa olayı olan Güneş fırtınası  Avrupa ve Rusya geneli olmak üzere Batı Karadeniz bölgesinde de görüldü. 20 yıldır yer bilimleriyle ilgilenerek birçok depremi yer, büyüklük ve zaman olarak tahmin eden deprem araştırmacısı Timuçin Özat  Dünya atmosferi ve manyetik alanı üzerinde etkili olabilen Güneş fırtınalarının doğrudan depremleri tetikleme gücüne sahip olmadığını belirtti. Özat, Yeraltın’dan Notlar sayfasında yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri paylaştı:

“NASA tarafından 2007 yılında, 2023'te zirve yapacağı hesaplanan, döngüsel solar maksimum mega Güneş patlaması dünya yönlü yaşandı. Saatler sonra güçlü kozmik fırtına dünyanın koruma kalkanına çarptı. Orta enlemlere kadar ışımaya neden oldu... Öyleki, İskandinav ülkelerinin kuzeyinde görülen "Kutup Işıkları" Türkiye'nin kuzeyinde de belirgin şekilde görüldü. Asırlar önce Osmanlı Döneminde de benzer durum yaşanmış!!!

☀️Ek bilgi: Jeomanyetik fırtınalar iyonosfere çarptığında, daha çok ‘kuzey ışıkları’ olarak bilinen kutup ışıklarının çok daha parlak görünmesine neden oluyor. Kutup ışıkları Güneş partiküllerinin atmosferin üst katmanlarına ulaşıp atomları ‘uyararak’ yüksek enerji durumuna geçmesiyle meydana geliyor.

Normalda kutuplara yakın kesimlerde görsel şölen sunan ışımalar çok ender olarak orta enlemlere kadar yayılabiliyor. Bunun için çok güçlü manyetik fırtınanın dünya yönlü olması gerekiyor.

🔺️📶Etkileri🛜: Bazı kesimlerde radyo, cep telefonu sinyallerini kısa süreli ve kısmi engelleyebiliyor. Bazı yerlerde sıcaklık artışına yol açıyor.

▶️Hadiseyi depreme bağlayanlara not: Alakası yok...”

Kastamonu'da mahsur kalan madencileri kurtarma operasyonu! Kastamonu'da mahsur kalan madencileri kurtarma operasyonu!

Editör: Sadettin Yıldızhan