Zonguldak merkez ile birlikte Kozlu,Kilimli ilçeleri ve Muslu- Çatalağzı beldelerine su veren Ulutan Barajı’nda su seviyesinin yer yer 15 metre düşmesi dikkat çekiyor.
Uzun zaman aradan sonra barajdaki su seviyesi ilk defa bu kadar düşerken 2004 yılında yaşanan ve haftanın beş günü kesinti yapılan günler akla geldi.
4 Ocak 2023 itibari ile beklenen yağmur ve kar yağışının olmaması su seviyesinin düşmesinde çok etkili oldu.
Uzmanlar böyle devam ederse yaz aylarına kalmadan ciddi sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çekiyor.
KAR VE YAĞMUR BEKLENİYOR
Ulutan barajı aktif bir akarsu yatağı üzerinde bulunmadığı için ancak yağmur suyu ve kar suları ile beslenebiliyor. Bu nedenle gözler 15 Ocak’tan itibaren bölgede yağması beklenen kar yağışında. Beklenen yağışların olmaması durumunda ise Zonguldak’ın sıcak yaz günlerine hazır olması için bir dizi tedbirler de gündeme gelebilir.
DOĞANLI SU TÜNELİ KURTARICI
2004 Yılında yaşanan ve haftalarca devam eden susuzluk günlerinde şehre haftanın 5 günü su verilemediği günler yaşanmış ve çözüm tedbiri olarak Doğanlı Deresi’nden gelen suyun 2 kilometrelik tünel ile baraja gelen dere yatağına bağlanması benimsenmişti.
Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca ve dönemin bakanlarından Veysel Eroğlu’nun desteği ile tünel bağlantısı yapılarak yüksek kesimlerden gelen kar ve yağmur sularının baraja aktarılması sağlanmıştı.
Ancak kar ve yağmur olmadığı sürece Doğanlı deresinin cılız akan suyunun da yeterli olması mümkün değil.
BARAJ İÇİNDEKİ DEV AĞAÇLAR ORTAYA ÇIKTI
Ulutan Barajı’nda suların çekildiğini gösteren fotoğraflar arasında barajın kıyıya yakın ve yüksek kesimlerinde bulunan suya gömülü ağaçlar da var. Suların çekilmesi ile birlikte dev ağaçlar ortaya çıkmakla kalmadı zemin de çorak bir görüntüye sahne oldu.