Yasal Takip Nedir, Hangi Durumlarda Yasal Takibe Düşülür?

Günümüzde kredi çekme ve kredi kartı kullanımı artan ihtiyaçlar neticesinde günden güne artmaktadır. Ev, araba kredilerinin yanında, ihtiyaç kredileri gibi özel ihtiyaçlara yönelik krediler ile birçok avantajı sağlayan kredi kartları günden güne daha çok kullanılmaktadır.

Kredi ve kredi kartı kullanımı, temelde bankaya borçlanmaktır. Bankalar vermiş oldukları kredilerin ve kredi kartınızın hesap kesim tarihi öncesinde kullandığınız bedelleri sizden zamanında ödemenizi bekler. Kredi ve kredi kartı borçlarını zamanında ödemeyen kişiler için bankalar, uyarıda bulunur ve borçlarını belirlenen güne kadar ödemelerini talep eder. Ödemelerin bu uyarılar sonrasında da yapılmaması halinde, kişiler hakkında yasal takip başlatılmaktadır.

Yasal Takip Hangi Durumlarda Başlatılır?

Bilinçsiz olarak kullanılan krediler ve kredi kartları, kişileri ödeme konusunda zaman zaman zor duruma sokabilmektedir. Bankalar, kredi ve kredi kartı borçlarını zamanında ödemeyen müşterilerine öncelikle borçlarını ödemeleri için uyarıda bulunurlar. Banka tarafından müşteriye tanınan süre içinde borçların ödenmesi talep edilir. Kredi ve kredi kartı borçlarını bankanın tanıdığı süre içerisinde ödemeyen kişiler için bankalar, ödeme tarihini 90 gün geçen yapılmayan ödemeler için kişi hakkında yasal takip başlatma hakkına kanunen sahiptir.

Hakkında yasal takip başlatılan kişiler, icraya verilir ve borçlarına karşılık olarak haciz işlemleri başlatılır. Bankalar yasal takibe başlamadan önce, borcunu ödemeyen müşterilerine ulaşarak borçlarını ödemeleri konusunda uyarıda bulunarak gerek görülmesi halinde borç yapılandırmasına da gidebilmektedir. Bankaların anlaşma ve borç yapılandırma tekliflerine karşın borçlarını ödemeyen kişiler için 90. gün sonrasında yasal takip başlatılmaktadır.

Yasal Takibe Girilmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Ödemediği kredi ya da kredi kartı borçları nedeniyle haklarında yasal takip başlatılan kişiler, banka ile anlaşma yoluna gitmeli ve borçlarını ne şekilde ödeyeceklerini bankaya beyan etmelidir. Yasal takibe giren kişilerin ödeyeceği borçları, faiz işlemesi nedeniyle günden güne artacaktır. Borçlara işleyen faizin yanında, icra ve avukat masraflarının da eklenmesiyle ödenecek para daha da artmaktadır. Buna ek olarak, yasal takibe giren kişiler bankaların kara listelerine girer ve en az 5 yıl boyunca bankaların kredi, kredi kartı gibi hizmetlerinden faydalanamazlar.

Tüm bu olumsuz durumları yaşamamak adına, gerek kredi gerekse de kredi kartı kullanımını bilinçli olarak yapmak gerekmektedir. Gelire oranla ödenebilecek kredi tutarı iyi belirlenmeli, aylık kredi kartı kullanımı gelirlere göre ayarlanmalıdır. Borçların borçla ödenmesi, bir kartopunun çığa dönüşmesine ve borçların yığılarak artmasına neden olmaktadır. Borçlarını zamanında ödeyemeyen ve bankadan yasal takip öncesi uyarı alan kişiler, mutlaka banka ile irtibata geçerek ödemeleri için yeniden yapılandırma talep etmeli ve borçlarını ne şekilde ödeyeceklerini bankalara beyan etmelidir. Aksi durumda başlatılacak olan yasal takip süreci, en az 5 yıl boyunca kredi ve kredi kartı kullanımınıza engel olacaktır.

Editör: TE Bilişim