Banka Kara Liste Sorgulama

Günümüzde kredi çekme ve kredi kartı kullanımı günden güne artmaktadır. Kredi çekme ve kredi kartı kullanımı özünde kişilerin bankaya borçlanması anlamına gelmektedir. Kişiler en uygun koşullarda kredi çekmek ve kredi kartı kullanımını gerçekleştirmek isterken, bankalar da verilecek kredilerin ve kredi kartı kullanımından doğan alacaklarının zamanında ödenmesini bekler. Gerek kredi gerekse de kredi kartı başvurusunda bulunan kişiler için bankalar, kişilerin kredi notlarına göre karar verirler. Kredi notu yüksek olan kişilerin kredi çekmesi ve kredi kartı temin etmesi kolayken, kredi notu düşük olan ya da bankaların kara listesinde yer alan kişilerin kredi ve kredi kartı hizmetlerinden yararlanması mümkün olmamaktadır. Bankalar bu şekilde kendilerini güvence altına almayı hedeflemektedir.

Daha önceden almış olduğu kredinin ödemelerini zamanında yapmayanlar, kredi kartı borçlarını düzenli olarak ödemeyenler ve bu sebeplerle haklarında yasal takip başlatılmış olan kişiler, bankaların kara listelerine girer ve en az 5 yıl boyunca bankaların kredi ve kredi kartı hizmetlerinden yararlanamazlar.

Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Kişilerin finans hareketleri Kredi Kayıt Bürosunda toplanmaktadır. Kullanmış olduğunuz kredi kartları, çekmiş olduğunuz krediler, kefil olduğunuz krediler ve bunların ödemelerinin düzenli olarak yapılıp yapılmadığı izlenerek kayıt altına alınmaktadır. Bu sayede kredi notu oluşturulmakta ve ödemelerini düzenli yapmayan ve haklarında yasal takip başlatılan kişiler kara listeye alınmaktadır.

Kredi Kayıt Bürosuna (KKB), Findeks internet sitesi üzerinden ulaşarak kredi notunuz ve mevcut durumunuz ile ilgili sorgulama yapabilirsiniz. Findeks internet sitesi üzerinden yapacağınız ilk sorgulama ücretsizken, sonraki sorgulamalar için ücret talep edilmektedir.

Bazı bankalar müşterilerine kredi notu sorgulama hizmetini vermektedir. Hesabınızın olduğu bankanın internet bankacılığı hizmetini kullanarak kredi notunuzu ve durumunuzu sorgulamanız mümkündür.

Editör: TE Bilişim