Bitcoin Nereden Nasıl Satın Alınır? Bilmeniz Gerekenler

Bitcoin ilk kez 2009 yılında gündeme gelen sanal bir para birimidir. Bir yöneteni ya da merkezi olmayan bu para birimi kişiler arasında alınıp satılıyor. Kripto paranın ilk örneği olan Bitcoin son yıllarda oldukça geniş bir kitleyi etkisi altına aldı. Birçok kişi bu alanda yatırım yaparken biz de sizlere ‘Bitcoin nereden nasıl satın alınır?’ sorunuzun yanıtını kapsamlı bir şekilde vereceğiz. Yazımızda Bitcoin satın alabileceğiniz güvenilir borsaların listesinin ve nasıl satın alınacağının yanı sıra Bitcoin satın alırken dikkat etmeniz gerekenleri aktaracağız.

Bitcoin Nereden Satın Alınır?

Bitcoin satın almak için ilk olarak kripto para alım ve satımı için kurulan platformlara kaydolmak gerekiyor. Kripto para borsası da denilen bu platformların hepsi güvenilir değil ve bu yüzden dikkatli olmak şart.

Bitcoin satın almak için en çok bilinen borsa sıralamasında Binance en başta geliyor. Onun devamında BtcTurk, Paribu, Coinbase, Kraken, KuCoin,Icrypex gibi borsalar yerini alıyor. Bu platformların telefonlar için uygulamaları da bulunmakta, bundan dolayı telefonlarınıza indirip kullanabilirsiniz.

‘Bitcoin nereden nasıl satın alınır?’ sorusunun cevabını ararken belki de en önemli husus bu yatırım için hangi kripto para platformunun kullanıldığıdır. Bitcoin’i nereden satın alacağınıza karar verirken şu detaylara bakmalısınız:

  • İlk olarak kullanacağınız platformun güvenlik açısından yeterli donanıma sahip olup olmadığını anlamalısınız. Çünkü gerçek dünyada olduğu gibi sanal dünyada da birçok tehdit ve tehlike yer alıyor.
  • Dikkat edilmesi gereken başka bir unsur borsanın işlem hacmidir. İşlem hacmi, kaydolduğunuz borsada yapılan işlemlerin toplamda ne kadar olduğunu ifade ediyor. İşlem hacmi yüksek olan borsalarda Bitcoin alım satımında sorunlarla karşılaşma olasılığınız düşer.
  • Borsa seçiminde kullanıcı yorumları da sizin için yol gösterici olabilir. Kullanan kişilerin yorumlarına göre borsa hakkında fikir edinebilir ve seçiminizi buna göre yapabilirsiniz.
  • Herhangi bir sorun yaşadığınız zaman hemen ulaşılabilir bir teknik desteğin olması burada çok önemlidir. Para alımında veya Bitcoin satışında sıkıntı yaşanması durumunda ulaşılabilir bir ekibin olması mağdur olmamanız için önemli bir husustur.
  • Bitcoin satın alacağınız borsada işlem çifti sayısına bakılabilir. İşlem çifti, Bitcoin alırken istediğiniz para birimini kullanabilmenizi ifade eder. Bunun kullandığınız borsada olması durumunda taktiklerinizi buna göre geliştirebilirsiniz.
  • Son olarak tercih edeceğiniz borsadaki kripto para birimlerinin fazla olması da güvenilirlik açısından değerlendirme kriterleri arasına alınabilir.  

Bitcoin Nasıl Satın Alınır?

Yukarıda ‘Bitcoin nereden nasıl satın alınır?’ sorusundaki nereden satın alınabileceğini aktardık. Şimdi nasıl sorusunu yanıtlayacağız. Bitcoin satın almak istediğiniz borsayı yukarıdaki kriterlere göre seçtikten ve kaydolduktan sonra hesabınıza para yüklemeniz gerekmektedir. Kredi kartı ile yüklemenin yanı sıra havale ve EFT seçenekleri ile yükleme imkanı sunuluyor.

Bir borsaya kaydolup hesabınıza para yükledikten sonra Bitcoin satın almak için ilerleyebileceğiniz iki tane yol vardır. Kripto para borsaları üzerinden gerçek para ile satın alabilirsiniz ya da madencilik adı verilen kriptografik şifreleri çözerek ödül olarak Bitcoin alabilirsiniz. Ancak madencilik ile Bitcoin satın alabilmek için ileri düzeyde bu konuda bilgiye ve çeşitli becerilere sahip olmanız gerekmektedir. O yüzden gerçek para ile alım satım işlemi daha kolay, anlaşılır ve pratiktir. İstediğiniz bir kripto para borsasında bu yolları izleyerek satın alma işlemini gerçekleştirmeniz mümkün. Satın aldığınız Bitcoin’leri üye olduğunuz borsadaki hesabınızın cüzdan kısmında saklayabilirsiniz.  

Bitcoin Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Borsada en çok işlem yapılan kripto para konumunda olan Bitcoin’i satın alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar var. Örneğin, Bitcoin’in hemen alınıp satılması durumunda kişiyi oldukça zarara uğratabilir. Bu yüzden Bitcoin’in uzun vadeli yatırım olarak değerlendirilmesi gerektiği öneriliyor. Başka bir unsur ise eğer bu alana yeni giriyorsanız düşük miktarlarda Bitcoin satın almanız öneriliyor. Satın aldığınız Bitcoin’lerin durduğu sanal cüzdanların güvenliğinin yüksek olması da önemli bir konu. Bitcoin almadan önce piyasa takibinin iyi yapılması gerekiyor.

Bitcoin Satın Almanın Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Bitcoin nereden nasıl satın alınır?’ sorusunun yanıtını bulduktan sonra birçok riski bünyesinde bulunduran bu piyasanın avantajları ile dezavantajlarını da yazımızda sizlere aktarıyoruz. Bitcoin satın almanın avantajlarından biri zaman ve mekan sınırının olmamasıdır. İstenilen yerden ve istenilen saatte işlem yapılabilir.

Bitcoin satın alırken veya satarken transfer işlemleri gerçek paraya oranla daha hızlı gerçekleşmektedir. Bir sanal cüzdanla taşınabilir, bundan dolayı saklaması ve taşınması kolaydır. Bağımsız bir para birimi olduğu için gerçek paradaki gibi masrafı olmaz. Yaşanılan ekonomik dalgalanmalardan etkilenmez. En düşük miktardaki ödemeler dahi gerçekleştirilir, bir sınır bulunmaz.

Bitcoin satın almanın dezavantajlarından bahsedecek olursak en başta hareketli bir piyasa olması gelebilir. Sürekli değişen, ne olacağı belli olmayan bu piyasada çok fazla maddi kayıp verilebilir. Bitcoin henüz gerçek paranın yerine kullanılacak kadar kendini kanıtlamamıştır. Önemli bir dezavantaj ise devlet tarafından yasal olup olmadığına ilişkin herhangi bir açıklama gelmemesi olarak gösterilebilir. Çünkü bu durum beraberinde yasal olmaması durumunda işletmelere, kişilere ve platformlara sorun yaratabileceğini gösteriyor.

Editör: TE Bilişim