Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme Ve Yardımlaşma Sandığı’na üye olan maden işçileri, birliğin maden işçilerine karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade ederek topladıkları imzaları Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’a teslim etti. Farklı müesseselerden yaklaşık bin maden işçisinin imza attığı dilekçede Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme Ve Yardımlaşma Sandığı’nın işlevini yerine getirmesi ve maden işçisinin sandık gelirlerinin artırılması istendi.

ÇATES'in acı günü! Ali Yağlı hayatını kaybetti! ÇATES'in acı günü! Ali Yağlı hayatını kaybetti!

Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme Ve Yardımlaşma Sandığı’nın Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan maden işçilerinden yapılan kesintilerin yevmiye bazında olmadığını belirten maden işçileri, “Yönetmelikte üyelik aidatları ile ilgili ‘Üyelik aidatı, üyenin brüt ücretinin % 3’üdür. Bunun % 2’sini işçi, % 1’ini de 151 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi gereğince işveren karşılar’ deniliyor. Aidat kesintisi eskiden brüt ücret değil, yevmiye üzerinden yapılıyordu. Ancak şu anda ben maden işçisi olarak ek mesai, cumartesi çalışması, bayram çalışması ya da iş ödülü olarak prim aldığımda, veya dış görevlendirme ile çalıştığımda ekstra olarak aldığım tüm ücretlerden sandık için kesinti yapılıyor. Bunun da karşılığını sandığımızdan alamıyoruz. Biz bir maden işçisi olarak günlük en az 37 TL paramızı aidat olarak Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme Ve Yardımlaşma Sandığı’na veriyoruz. Bize geri verdiği ise günlük 8 TL… Biz bu adaletsizliğin düzeltilmesini istiyoruz. İşçi için kurulan sandığımızın maden işçileri olarak hiçbir faydasını göremez duruma geldik” dedi.

Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme Ve Yardımlaşma Sandığı’nın işlevini yitirdiğini belirten işçiler, “Başta Başkan ve Yönetimi olmak üzere tüm yetkililerin toplanıp işlevini yitiren sandığın işlevselleştirilmesini istiyoruz. Biz bahane değil çözüm istiyoruz. Bu gün maden işçileri olarak topladığımız yaklaşık bine yakın imzayı Sayın Bakanımıza teslim ettik. Kendisinden randevu da talep ettik. Talebimiz olumlu karşılandı ve kendisiyle yüz yüze görüşerek sandığın işlevsizleştirilmesi ve maden işçisinin hakkının verilmesi için taleplerimizi ileteceğiz” ifadelerini kullandı.
İmza toplamaya devam edeceklerini belirten madenciler, “Sandık hepimizin. Tek amacımız işçi olarak hakkımız olanı istememizdir. Fazlasını değil, verdiğimizin, ödediğimizin karşılığını istiyoruz” şeklinde konuştu. Toplanan imzalar ve dilekçe Bakan Vedat Işıkhan’a teslim edildi.

Editör: Melisa Sapaz