Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zonguldak’ta bizzat katıldığı Uzun Mehmet Camii açılışında KARDEMİR’in liman içerisinde bulunan kömür depolama alanlarının yıkımı ile talimatının ardından henüz bir gelişme yaşanmaması tepkilere neden oldu.

Geçtiğimiz süreçte önceki dönem Ak Parti Milletvekili Polat Türkmen ve Ahmet Çolakoğlu’nun kaldırılması yönündeki açıklamalarına rağmen KARDEMİR’in sözleşmesinin uzatıldığı öğrenildi.

Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan’ın ankete sunduğu Kardemir Kömür Deposu için vatandaşlar kaldırılsın oyu kullanmıştı.

Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan geçtiğimiz Haziran ayında kaldırılması için sürecin başladığını eninde sonunda limanın Kardemir kömüründen temizleneceğini ifade etmişti.

Tüm bu açıklamalara rağmen KARDEMİR’in Zonguldak Limanı’nı kullanmasının 5 yıl süre ile uzatıldığı öğrenildi.

Milletvekilleri ne demişti?

Polat Türkmen 29 Ağustos 2022 tarihinde Z HABER’e özel açıklamada bulunarak;
“Cumhurbaşkanımız talimat verdi ama biliyorsunuz Filyos Limanı’na kaydırmayı planlıyorduk KARDEMİR’i. Ancak doğalgaz karaya çıkarılmadan TPAO’nun çalışmaları bitmeden limanı özel kullanıma açmadılar. Gerek Enerji Bakanımız gerek KARDEMİR yetkilileri TPAO yetkilileri TTK yetkilileri görüşüyoruz. Gecikmeden ziyade ortak karar ile ertelendi diyebiliriz. KARDEMİR’e hemen kaldır demek gibi bir lüksümüz yok. Onlar da Zonguldak Limanını kullanmaktan rahatsız. Zonguldak halkı kömürün tozundan pisliğinden rahatsız. Bu pisliği eninde sonunda kaldıracağız.” demişti.

Ahmet Çolakoğlu’da aynı tarihte yine Z HABER’e yaptığı özel açıklamasıda sürecin hızlı işlemediğini belirterek;
“Bu işler o kadar hızlı olmuyor ne yazık ki. Biliyorsunuz KARDEMİR demir çelik eritmek için kömür kullanmak zorunda. Deniz yolu ile gelen kömürü de Karabük’e sevk etmek için Zonguldak limanı ve demiryolunu kullanıyor. Biz kurumlar ile görüşmelerimizi yapıyoruz. Liman işletme sahibi TTK ile bir anlaşmaları var. Bu anlaşmanın da bir süresi var. Bu süreç içerisinde kendilerine alternatifler sunduk. Bugün hallederiz yarın yıkarız demek mümkün değil.” demişti.

ZBEÜ'de tüp mide ameliyatı olmak için İngiltere'den geldi! ZBEÜ'de tüp mide ameliyatı olmak için İngiltere'den geldi!

Editör: U. G.