Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık Pazartesi Günü gerçekleştirmişti. 2024 Asgari ücretin belirlenmesi için ikinci toplantı 18 Aralık’ta gerçekleşecek. Toplantı saat 13.30'da başlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın Komisyon başlangıcında yaptığı konuşma şu şekilde:

"Asgari ücret en önemli sosyal politika aracıdır. Sadece asgari ücrete tabi olarak çalışanları değil, tüm çalışanları ve tüm iş verenleri ilgilendiren bir konudur. Komisyon ekonomik ve sosyal koşulları dikkate alarak bu tespiti yapmaktadır. Bugüne kadar sistemimiz etkin bir şekilde işlemiş ve işlemeye devam edecektir.

2024 yılı asgari ücretinin çalışanlarımızı korurken, istihdam hedeflerimizi de korumasını sağlayacağız."

Şalvarcıoğlu'ndan Kamil Altun'a önce tehdit sonra küfür! Şalvarcıoğlu'ndan Kamil Altun'a önce tehdit sonra küfür!

ORANLARA GÖRE 2024 ASGARİ ÜCRET HESABI

Şu anda mevcut asgari ücret 11 bin 402 TL. Enflasyon oranlarına göre 6 aylık enflasyon yüzde 37,7 baz alınacaksa o zaman asgari ücret 15 bin 708 TL olması gerekiyor. Beklenen enflasyon baz alınacaksa yüzde 38 ile 15 bin 506 TL olacak.

Tarafsız Bölge programında Muhammet Bayram canlı yayında tek tek açıkladı.

Bayram "Asgari ücret bilindiği gibi en az rakama işçi çalıştırılacak bir miktar. İstanbul Ankara İzmir gibi büyük şehirlerde artık asgari ücret neredeyse yok gibi. İnsanlar bu rakamlara çalışmak istemiyor, işverenler de adam bulamıyor. Hatta bir istatistik var; yeni işe başlayanların yüzde 40'ı daha ilk maaşlarını almadan istifa ediyor. 11.402 TL bugün için düşük, bu rakamın yüksek olması ortadaki kesimin de kaybolmasına neden oluyor ve tüm ücretler asgari ücret gibi bir şey ortaya çıkıyor. O yüzden öyle bir denge olmalı ki hem işçiyi hem işvereni hem de ondan faydalanacak diğer ücretleri etkileyebilsin. Bu ücret doğrudan 7 milyon kişiyi etkiliyor. 7 milyon asgari ücretlimiz var gösterilen. Tabi burada asgari ücretli gösterilip de üzerini elden verenler de var. Bu piyasanın gerçeği. Özellikle çalışanlar bunu söylemesi gerekiyor. Burada sağlık hizmetleri, emeklilik maaşları, tazminatlar, bunların hepsi etkileniyor bu durumda. O yüzden buna müsaade edilmemesi gerekiyor." dedi.

Editör: Şeyma Kaya