Edinilen bilgilere göre 21:30 sularında Zonguldak Merkez Karaelmas Mahallesi Marangoz Ahmet Caddesi’nde oturan ve isminin Betül Kaya olduğu öğrenilen genç kız evinde çakmak gazı solumaya başladı.

Yakınlarının durumu fark etmesi ile olay yerine çok sayıda 112 Acil Sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.Olay yerine gelen ekipler genç kızın hayatını kaybettiğini belirledi.

Betül Kaya’nın çakmak gazını keyif vermesi ve uyuşturucu etkisi için mi soluduğu yoksa canına kıymak için mi soluduğu bilinmiyor.

Çakmak Gazı neden solunur? Ne kadar ölümcül?

Evren Atış çocuk tacizinden tutuklandı! Evren Atış çocuk tacizinden tutuklandı!

Çakmak gazı koklama alışkanlığı, diğer alışkanlıklarda olduğu gibi yine arkadaş etkisi ile ortaya çıkıyor. Çocuklar çeteleşerek, bu gazı kullanmak için bir araya geliyor. Bağımlılığın ortaya çıkmasında sosyo-kültürel etkenler, anne-baba ilgisizliği ve kendini kanıtlama ihtiyacı gibi nedenler var. 

Son dönemde gençlerde kullanım oranının yüzde 50-60 oranında arttığı tahmin edilen çakmak gazı fiyatı ve piyasada kolay bulunması nedeni ile tercih ediliyor.

Çakmak gazında ölümlerin çoğu ani ölüm olarak gelişiyor. Çakmak gazının direkt olarak kalp kası üzerine toksik etkisi olduğu kanıtlandı. Kalp ritminde bozulmaya ve ani kalp durmalarına yol açabiliyor. Ayrıca bu gaza bağlı olarak beyin ve akciğer ödemi gelişebiliyor. Boğulmaya benzer bir tablo ile ölümler gerçekleşebiliyor. Diğer maddelerden farklı olarak sinir sisteminde kalıcı bir takım hasarlara yol açıyor. Özellikle denge merkezi ve beyincik ile ilgili kalıcı hasarlara yol açıyor. Bu çocuklar bağımlılıklarını sürdürdüğünde yaşam beklentisi ciddi oranda düşüyor. Kullananlar 30 yaşlarına varmadan hayatlarını kaybediyorlar.

Editör: U. G.