Uzun zaman sonra Zonguldak’ta bu kadar uzun süre konaklama fırsatı yakaladım. Bu süreçte çeşitli izlenimlerde bulunma fırsatım oldu. Doğal ve tarihî güzellikler, şehrin görünümü ve maalesef ki son görüşümden bu yana değişmeyen çirkinlikler aralıksız devam ediyor. Sonuçlar nedense beni hiç şaşırtmadı.

Sadece Konuşanlar!
Meslekte 21. yılımı doldurdum. Bunun yaklaşık 6-7 senesi Zonguldak’ta geçti. Çok güzel insanlarla çalışma fırsatım oldu ve her birinden çok şey öğrendim. Benim burada edindiğim çıkarım ise; siyasi kişilik olsun, yönetici olsun her birinin sözlerinin lafta kaldığı, kendi kuyruğuna basılmadığı sürece sesini çıkartmadığıydı.

Yıllar sonra gelip baktığımda farkettiğim şey de aynı kişilerin halen değişmediği ve diğerlerinin de bundan farklı davranmadığı oldu. Basın kuruluşlarının yaptıkları ortada. Ellerinden geldikçe sorunları ve problemleri ortaya koymaları ve her birinin bir başka açıdan sorunları görmesi güzel. Ancak yöneticilerin bunları ne kadar ciddiye aldığı ve önemsediği de ortada.

Yani sonuç hep aynı: değişmeyen bir düzen içerisinde, zaman ve konular farklı olsa da sorunların temeli değişmiyor.  Herkesin sadece sorunları görüp konuştuğu, imkanı olsa bile elini taşın altına koymadığı ortada.

BKM (Belediye Kültür Merkezi)
Zonguldak BKM yıllardır tiyatro alanında geniş faaliyetler içiresinde bulunuyor. Pek çok oyunu sahneye koydu ve ulusal anlamda değerli oyuncular yetiştirerek kaliteli bir okul olduğunu kanıtladı. Ancak yönetim değişikliğiyle üretimi sekteye uğratarak cazibesini yitirdi.

Sonuç olarak yönetim değiştirildi, bakış açısı değiştirildi, çalışanlar değiştirildi. Peki üretim ve kaliteye ne oldu?

Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan’ın geçmişten yola çıkarak daha iyisini ve daha verimlisini yapması beklenirdi.

Zonguldak Gezi Yolu – Lavuar alanı
Ne zaman bu kente gelsem yolları bozuktur, sürekli bir inşaat hali vardır. Bu sefer de pek başka bir manzara göremedim. Ancak inşaatın boyutu büyümüş. Zonguldak gezi yolu yapılıyor. Çarpık kentleşme, düzensiz yapılanma daha da büyüyor, genel sorunlar yerine sadece merkezi güzelliğe önem verilerek işler yürütülüyor.

Bir yaşam alanına güzellik katmak bir şeyler yapmak önemli, üretmek, geliştirmek ve büyümek en önemli ölçüt tabi ki. Ama mevcut değerlere de sahip çıkmak gerekiyor.

Zonguldak gezi yoluna baktığımızda aslında Fener bölgesinden Kozlu merkeze kadar büyük bir yürüyüş alanı ve tarihi yapılar, anıt ağaçlar, deniz derken görsellik bakımından güzel bir alanı kapsıyor. Evet güzel bir proje görsel güzellik katacak çevreye tamam kabul ediyorum.

Fakat bundan önce yapılması gereken atıl durumdaki lavuar alanı. Yıllardır duruyor ve her yeni gelen, bozulmuş olanı onarmak yerine mevcut düzeni bozma eğiliminde, e haliyle sıra düzeltilmesi gerekene gelene kadar da yönetim değişiyor ve bu böyle sürüp gidiyor. Peki neden?

Zaman su gibi akıp gidiyor, gerçekten burada zamanı ve enerjiyi iyi kullanıla bilinecek mi? Mevcut yönetim değişmeden yıllardır konuşulan bu alan modern bir görünüme kavuşabilecek mi?

Şehir Merkezi Bitti Mahalle Trafiği Başladı
Zonguldak Tepebaşı Mahallesi’nde yol kenarında bulunan market zincirleri bölgede büyük bir trafik sıkıntısı yaratıyor. Özellikle iş çıkış saatlerinde yaşanan bu yoğun trafik iki aracın yan yana geçmesine müsaade etmiyor. Yaya kaldırımlarının bulunmamasından dolayı da yayalar için de büyük sıkıntı yaşanmasına sebep oluyor. Hiçbir biçimde trafik kurallarının uygulanmadığı, yaya ve araç güvenliğinin bulunmadığı bölge, trafikte Gazipaşa Caddesi’ni aratmıyor.