Enflasyonla mücadele kapsamında ülkemizdeki elektrik üreticisi kurumlara kullandıkları hammaddenin yerli ya da ithal olması durumuna göre serbest piyasadaki elektrik satışları için satış fiyatı üst limiti getirildi.

İthal kömürle çalışan santraller için bu üst limit 2500TL, kendi yerli kömür ocağı da bulunan santraller dahil yerli kömür kullanan santraller için ise üst limit 1200TL olarak belirlendi.

EPDK'nın yönlendirmesiyle cüzi miktarda yerli kömür kullanan santraller de dahil olmak üzere, üretimlerinin tamamı yerli kömür ile yapılmış varsayılarak tüm elektrik üretimlerine 1200 TL üst limitin uygulanacağı belirtilmesi üzerine termik santrallerin yerli kömür alımını durduracağı öğrenildi.

Bu durum en çok Zonguldak’ta rödevanslı sahalarda kömür üretimi sağlayan firmaları etkiledi.

Santralların yerli kömür alımını durdurması durumunda, rödevanslı saha işletmelerinin kapanma noktasına gelmesi ve bu havzalarda çalışan yaklaşık 2 bin 800 maden işçisinin de işsiz kalması bekleniyor.

Konu ile ilgili rödevanslı saha sahipleri milletvekillerinden EPDK yetkilileri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşerek bu düzenlemenin önüne geçmeleri için çalışma yapmasını bekliyor

Editör: TE Bilişim