Zonguldak TMMOB Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Birhan Şahin, Zonguldak’taki asansörlerin durumunu anlatan basın açıklaması yaptı. Asansörlerin yarısının binilemeyecek durumda olduğuna değinen Şahin, “TMMOB Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi olarak asansörlerle ilgili halkımızı ve kamuoyunu bilgilendirmeyi görev biliyoruz.” dedi.
İşte Zonguldak’taki asansörlerin durumunu anlatan o açıklama:
ASANSÖR KONTROLLERİNDE ÖNEMLİ BİR AŞAMAYA GELİNDİ
Asansörlerin piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere olmak üzere kontrolleri yapının bağlı bulunduğu ilgili idare tarafından, A tipi muayene kuruluşuna yaptırılmaktadır.
Asansör kontrollerinin piyasalaştırılmadan, kamusal denetim yaklaşımı içerisinde yapılması gerekliliğini savunan Odamız, geçmiş deneyimlerinden de yararlanarak ilgili yönetmeliklerde yer alan koşulları sağlamış ve A Tipi Akredite Muayene Kuruluşu olarak Zonguldak kent merkezinde Zonguldak Belediye Başkanlığı ile devam eden protokol çerçevesinde asansör kontrolleri yürütmektedir.
Bugün itibariyle, Zonguldak kent merkezindeki kayıtlı asansör sayısı 1030’dur. 1 Ocak 2021 tarihinden bugüne kadar toplamda 909 asansörün kontrolü oda teknik elemanlarınca yapılmıştır. Toplamda 458 asansör yeşil ve mavi etikete sahip olup, kullanılabilir durumdadır. Kalan 121 asansörün kontrol tarihi henüz gelmemiş olup, kasım ayında 59 ve aralık ayında 62 asansör kontrol edilerek 2021 yılında kontrol edilmeyen asansör kalmayacaktır.
Kontrolü biten 909 asansörün 357 adedi kırmızı ve 53 adedi sarı etiketli olmak üzere toplam 410 adedi kullanıma uygun bulunmamış olup, onarımı için yasal süre tanınmıştır. Yasal mevzuat gereği kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün 60 gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusu tarafından sağlanır. Bu süre sonunda takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, Belediye ekiplerince mühürlenerek hizmetten men edilir. Zonguldak kent merkezinde bu şekilde mühürlü olan asansör sayısı gün itibariyle 41’ dir. Kırmızı etiketli olan ve güvensiz olarak nitelendirilen asansörün süresi içinde güvenli hale getirilmeden kullandırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür.
Yine adı geçen protokol çerçevesinde Zonguldak Kent Merkezinde Oda teknik elemanlarınca Kayıt Dışı Asansör taraması yapılmıştır. Yasal mevzuat gereği asansör zorunluluğu bulunan 3 kat ve üzeri toplam 2500 bina adresi listelenmiştir. Asansör kayıtlarımızda bulunmayan toplam 1500 binada tarama yapılmış ve şu ana kadar kayıt dışı 17 asansör tespit edilmiş olup, yasal işlemlere başlanılmıştır. Bunların bir kısmının inşası biten ancak gerekli onaylar alınmadan kullanıma açılan yeni binalara ait asansörler olduğu, bir kısmının ise çok önceden yapılıp gerekli izin ve onay işlemleri yapılmadan kullanıldığının tespiti yapılmıştır. Oda ve Belediye ekiplerince tarama işlemleri halihazırda devam etmekte olup, yıl sonuna kadar taranmamış bina kalmayacaktır.
Yine halkı bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla “Asansör Kullanma Kılavuzu” hazırlıklarımız bitme aşamasına gelmiş olup, kısa zamanda basımını sağlayacak, asansörlü bina sorumluları, ilgililer ve kent sakinlerine dağıtımını gerçekleştireceğiz.
Bu çalışmalarımızda her zaman yanımızda olan, desteklerini esirgemeyen başta Belediye Başkanımız Sayın Dr. Ömer Selim Alan olmak üzere belediye yöneticisi ve çalışanlarına, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürümüze ve kurum çalışanlarına,  sahada birlikte çalıştığımız asansör yetkili firmalarına-çalışanlarına, apartman yöneticilerine ve sorumluluk sahibi yurttaşlarımıza teşekkür ediyoruz.