Uzun yıllar boyunca Genel Maden İşçileri Sendikası’nda Genel Başkan Danışmanı olarak görev yapan İnanış Gazetesi köşe yazarı Turhan Oral Zonguldak’ın vergisine sahip çıkalım dedi.

Oral, son köşe yazısında “2021 yılında Zonguldak için harcanan para 3 milyar 100 milyonu biraz geçmiş, yani Zonguldak yaklaşık 6 milyar fazla vermiş. Oransal olarak bakıldığında Zonguldak 292 vermiş, 100 almış, nerdeyse 3’te 1’i bize kalmış ifadelerini kullanarak muhalefet milletvekillerine seslendi

Turhan Oral’ın son köşe yazısı şu şekilde:

“Son yazımda İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl yaptığı 500 Büyük Sanayi Şirketi sıralamasını; Üretimden Satışlar, İhracat, Kar/Zarar açısından ilk 10 sırayı dikkate alarak değerlendirmiş ve 2021 yılının genel tablosunu ortaya koymaya çalışmıştım.

“Üretimden Satışlar” yaklaşık yüzde 74 artarken, “İhracat yaklaşık” yüzde 34 artmış. İstihdam ise sadece yüzde 5.6 artmış. Kar/Zarar açısından rakam verilmemiş.

Yani 500 şirketin işleri iyi gitmiş, ihracatları da artmış.

İstihdamdaki artışın az olması söz konusu şirketlerin teknolojik olarak geliştiği anlamına gelebilir. Mevcut işçileri fazla çalıştırdıkları, mesai yaptırdıkları da söylenebilir. Dışarıya, küçük şirketlere verdikleri bazı işleri bu yıl artırmış da olabilirler. Dolayısıyla oralarda çalışan göçmen işçi sayısı artmıştır. Çünkü şirketlerdeki bu büyümeye karşılık ülke genelindeki işsizlik gerilemedi.

***

Yaptığımız değerlendirmede ortaya çıkan en net sonuçlardan birisi, sanayicilerin hükümete ya da mevcut düzene güveninin kalmadığıdır.

Çünkü bu yıl bilgilerini saklayan şirketlerin sayısı en yüksek seviyeye ulaştı.

Özellikle kar/zarar rakamları verilmemiş. Türkiye’de büyüklük sıralamasında ilk 10’a giren şirketten 4’ünün bu bilgiyi saklaması ne demek?

En fazla “kar/zarar” yapan ilk 10 şirketten 3’ü adını neden gizler?

Türkiye’de “ihracat” sıralamasında ilk 10’a giren 3 şirket neden bununla öğünmez?

10 yıl öncesine kadar bu alanlarda ilk 10’girenlerle gurur duyulurdu.

Bu tablo, çarklar dönse de ekonomide işlerin iyi gitmediğinin göstergesidir.

İçeride güven olmazsa, yabancı yatırımcı gelir mi?

İçeride güven olmazsa yabancı finans kuruluşları kredi verir mi?

Bu tablo, dış kredilerin ülkemiz için maliyetinin neden yükseldiğini de gösteriyor.

Ele aldığımız 3 başlıkta 3-6 şirket ile sıralamaya giren KOÇ Holding şirketlerinin tüm bilgilerini açıkladıkları da dikkati çekiyor.

***

2021 yılında Üretimden Satışlarda 2 sıra yükselerek 7’inci, Kar/zarar da 4 sıra yükselerek 1’inci, ihracatta 10 sıra yükselerek 24’üncü sıraya gelen İstanbul Sanayi Odası’na kayıtlı, ERDEMİR’in performansı dikkat çekici.

Karabük Sanayi Odası’na kayıtlı KARDEMİR, bu yıl büyüklük sıralamasında bir üst basamağa, 24’üncü sıraya gelmiş. 

Yine İstanbul Sanayi Odası’na kayıtlı Tat Metal, 2021 de Üretimden Satışlar da 23 sıra yükselerek 31’inci sıraya gelmiş.

Zonguldak Sanayi Odası’na kayıtlı, bölgemizdeki önemli sanayi kuruluşlarından olan Eren Enerji, Üretimden Satışlar da 2021 yılında bir önceki yıla göre 18 sıra gerileyerek 53’üncü olmuş. Kar/zarar açıklamamış.

***

Türkiye’de illerin Genel Bütçe gelirlerine bakıldığında 2021 yılında Zonguldak’ta tahakkuk eden vergi bir önceki yıla göre yüzde 47 artmış.

2020 de Vergi tahsilat oranı yüzde 72.74 iken 2021 de yüzde 78.64’e yükselmiş.

Haliyle 2021 yılında Zonguldak’ta devletin tahsil ettiği vergi, bir önceki yıla göre yüzde 63’ten fazla artarak 9 milyar liranın üzerine çıkmış.

2021 yılında Türkiye’deki ortalama gelir artış oranının yüzde 36.8 de kaldığı dikkate alınınca, başta Zonguldak Valisi olmak üzere yöneticiler açısından işlerin iyi gittiği görülüyor.

2021 yılında Zonguldak için harcanan para 3 milyar 100 milyonu biraz geçmiş, yani Zonguldak yaklaşık 6 milyar fazla vermiş. Oransal olarak bakıldığında Zonguldak 292 vermiş, 100 almış, nerdeyse 3’te 1’i bize kalmış.

***

2021’de Zonguldak nüfusu 1.520 kişi azalmış.

Zonguldak 2021 yılında devlete yaklaşık 6 milyar fazla vermiş.

Göç eden hemşerilerimiz, bizden giden paranın yatırıma dönüştüğü illere çalışmaya gitmiş.

İnşallah bu yıl Zonguldak olarak bizim verdiğimiz vergiler kendi ilimizde yatırıma dönüşür ve işsizlerimiz iş bulur, göç vermeyiz.

İktidar partisi AKP milletvekilleri böyle bir avantajı neden kullanmaz?

Muhalefetteki CHP milletvekilleri bu haksızlığa neden sesini yükseltmez?

Lütfen vergilerimize sahip çıkınız, hesabını sorunuz.

Zonguldak’a değer katınız.“

Editör: TE Bilişim