Zonguldak Tarih editörü Hayati Yılmaz 123 fotoğraf renklerine kavuştu başlığı ile Zonguldak Limanı’nın nasıl yapıldığını anlattı.
Hayati Yılmaz yapmış olduğu paylaşımda 123 yıllık siyah beyaz fotoğrafın renklendirilmiş halini paylaşarak şu ifadeleri kullandı:
“İhalesi 1893 yılında yapılan 1897 yılında ise yapımı tamamlanan Zonguldak Kuzey mendirek (Zonguldak limanı) yapım imtiyazı 1893 yılında Vasilaki Efendi’nin oğlu Yanko Bey’e (Muhtemelen ayakta takım elbiseli) verilmiştir.
Aslında ilk ihale Kozlu Limanı yapımı için alır fakat daha sonra Kozlu yerine limanın Zonguldak`a yapılması daha uygun görülerek ihale aynı mimara verilmek sureti ile Zonguldak`a kaydırılır.
Sarayın mimarı olan Yanko Bey, Padişah II. Abdülhamit`ten tekrar yetki alarak Zonguldak Fener Önlerinde ki alana Kuzey mendireği inşaatına başlar.
Aslında daha önce II. Abdülhamit, Osmanlı Eyaletlerinden projeler istemiştir.Gelen talepler üzerine de planlar yapılmıştır. Hani deniliyor ya! II. Abdülhamit`in Rüyası Projeleri; Zonguldak için önerilen bu projeler hayata geçirilmeye başlanır.
Limanın hemen üst kısmında kurulacak olan Fransız Mahallesi de yine bu mimara verilecektir.
1897 yılında çekildiği tahmin edilen siyah beyaz fotoğraf, Benim tarafımdan (Hayati YILMAZ) renklendirilmiştir. Böylelikle, 123 sene önceki denizin mavisini ve Balkayası Mevki yeşilliğini görmüş oluyoruz. Fotoğraf bugünün teknolojisi ile renklerine kavuşmuş oldu.
Bugün yapılaşmadan dolayı ,İncivez, Bahçelievler`de bu yeşilliği görmek imkansız.
Ancak bu uğraşlarla artık.”