ZONSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İş İnsanı Nejdet Tıskaoğlu Z HABER’in gündeme getirdiği enerji üreticisi kurumlara yerli kömür alımında alt ve üst limit uygulamasını değerlendirdi.

Tıskaoğlu, uygulamanın memleketimizde, üretim daralması, işçi çıkarılması, ticari iflaslar, gibi bazı seri sorunların yaşanmasına neden olacağını belirterek ilgili maddenin yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Tıskaoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik daralmanın olumsuz etkileri ile mücadele adına alınan tedbirleri önemsediğimiz ve desteklediğimiz bu günlerde, bazı kararlarla uygulamada yaşanabilecek sorunları da vaktinde çözülmesi gerekmektedir.

Emeğin başkenti, taşkömürü havzasının merkezi Zonguldak’ta maden ocakları, yüksek rödevans bedellerine ek olarak enerji üreticisi kurumlara getirilen alt ve üst limit neticesinde; üst limitin ithal kömürle çalışan santraller için 2.500 TL, yerli kömür kullanan santraller için ise 1.200 TL olarak belirlenmesi, kömüre dayalı bir ekonomiye sahip memleketimizde, üretim daralması, işçi çıkarılması, ticari iflaslar, gibi bazı seri sorunların yaşanmasına neden olacaktır.

Yıllık ortalama 30 milyon ton civarında kömür ithalatı yapılmakta olan ülkemizde, 20 milyon tonunu santrallerimiz tüketmektedir. Yapılan yeni düzenleme ile kömür ithalatı yapılan ülkelerden gerçekleşen alımlarının artmasına yol açacaktır.

Buna ek olarak Konya ve Soma’da açık havzada üretim maliyetleri çok daha düşük olmasından mütevellit bu durumdan en çok etkilenen Zonguldak, Zonguldaklılar ve Zonguldak ekonomisi olacaktır.

Endişeye neden olan düzenlemenin çözümü noktasında bölge siyasetçilerinin hassasiyetle ilgilendiklerini biliyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’in de bilgilendirilmesi ve destekleri ile binlerce kardeşimizin işsiz kalmasına ve bölge ekonomisinin olumsuz etkilenmesine yol açacak ilgili maddenin yeniden düzenleneceğine inancımız tamdır.

Zonguldak Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ZONSİAD) olarak her türlü olumlu katkıyı vermeye hazırız…”