Tren seferleri ne zaman başlayacak? Milletvekili merak edilen soruyu Meclise taşıdı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık Genel Müdürlüğü, 28 Mart 2020 tarihi itibariyle koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, anahat ve bölgesel tren seferlerini geçici olarak durdururken, seferlerin tekrar ne zaman başlayacağı sorusu, uzun zamandır merak konusu.

Alınan tedbirler ile geçtiğimiz mayıs ayında Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferleri kontrollü şekilde tekrar başlatılırken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak – Karabük hattının tekrar devreye alınmasının mümkün olup olmadığını, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sordu.

Yavuzyılmaz, önergesinde

ilgili seferlerin YHT seferlerinde olduğu gibi koruyucu tedbirler alınarak gerçekleştirilmesi yönünde bir planlamanın bulunup bulunmadığını Bakanlığa sorarken, “Karaelmas Ekspresi” olarak bilinen Karabük - Ankara hattının tekrar devreye alınmasıyla ilgili bir çalışmanın olup olmadığı, sorularına da yanıtlar aradı.

Milletvekili, daha öncesinde, TCDD üst yönetimiyle görüştüğü “Turistik Batı Ekspresi” önerisini de Bakanlığa hatırlatırken, önergesinde yer alan konulara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü, koronavirüs tedbirleri kapsamında YHT seferlerini tedbirli olarak sürdürürken, anahat ve bölgesel tren seferlerini yaklaşık dokuz aydır durdurmuş bulunmaktadır.

Alınan tedbirler ile durdurulan seferler arasında Karabük – Zonguldak ve Gökçebey – Zonguldak hattında işleyen bölgesel trenlerimizde yer almaktadır.

Koronavirüs salgının en çok etkilediği sektörlerin başında kuşkusuz taşımacılık sektörü gelmektedir.

Ancak bu sektörde faaliyet gösteren havayolu taşımacılığı, karayolu taşımacılığı, bilim kurulunun tavsiyeleri ışında, uygun koruyucu tedbirler alınarak (Taşınan yolcu sayısında azaltma, sosyal mesafeyi koruyan seyrek oturma planlaması, maske, dezenfeksiyon düzenlemeleri vb.) faaliyetlerine devam ederken, demiryolu taşımacılığı durdurulmuştur.

Binlerce insanımızın kullanmakta olduğu ve bölgemizde son derece talep gören bu ulaşım imkânımızın, tıpkı YHT seferlerinde olduğu gibi önlemler alınarak gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini Ulaştırma Bakanına sorduk.

Ayrıca, geçtiğimiz yıllarda “Karaelmas Ekspresi” ile işleyen Zonguldak - Karabük - Ankara hattının tekrar devreye alınmasıyla ilgili bir planlamanın olup olmadığı sorusunu Bakanlığa yönelttik.

Bu hattın devreye alınmasında altyapısal bir maninin söz konusu olmadığı ayrıca yeterli talebin olduğu yönünde araştırmalarımız mevcut.

Diğer yandan, daha öncesinde, TCDD üst yönetimine önerdiğimiz üzere, Tıpkı, Ankara – Kars hattında işleyen turistik doğu ekspresi örneğinde olduğu gibi, dünyanın en güzel rotalarından biri olabilme potansiyeline sahip, Zonguldak - Karabük - Ankara hattında işleyecek bir “Turistik Batı Ekspresi” projesinin bölgemiz ve ülkemiz adına büyük bir kazanım olabilir.

Bu önerinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı, tur operatörleri ve konunun diğer paydaşlarının koordinasyonuyla değerlendirilmesini Ulaştırma bakanlığına hatırlattık.

Tüm bu süreçlerin, sorularımızın ve yanıtların takipçiyiz.”