Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genel Müdürlüğü tarafından Bölgesel gelişme alanında referans çalışmalarından biri olacağı öngörülen İlçe Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) 2022 çalışması yayımlandı.

Ülkemizin sosyo-ekonomik gelişiminin gözlemlenmesi, yaşam kalitesinin artırılıp tüm kesimlere erişimi sağlaması amaçlanan dengeli kalkınma hedefine ulaşılmasında yer alan önemli ölçütlerdendir. Bu kapsamda yürütülen faaliyetlerin etkisinin ölçülmesi amacıyla birçok analitik çalışma yapılmaktadır. Bunlardan biri olan Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) önde gelen çalışmalar arasında yer almaktadır.

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan SEGE; politika, strateji ve kamu uygulamalarına girdi sağlamak amacıyla Türkiye’deki Düzey-2 bölgelerinin, illerin ve ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişliklerini nesnel olarak ölçen ve karşılaştıran analiz çalışmasıdır. Sosyo-ekonomik gelişmişliği ölçen değişkenler kullanılarak Düzey-2 bölgelerinin, illerin ve ilçelerin gelişmişlik düzeyleri istatistiksel tekniklerle analiz edilerek gelişmişlik sıralaması hesaplanmaktadır.

Buna göre Zonguldak’ta ilçelerin sosyo ekonomik sıralaması şu şekilde belirlendi

Editör: TE Bilişim