Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Başkanlığı’na, üyelerin yetkilendirdiği Derya Akbıyık yeniden seçildi.

Cemiyetin lokalinde 28 Ağustos Cumartesi günü gerçekleştirilen ve divan başkanlığını Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanı Doğan Bostancı’nın yaptığı ZGC’nin 34. Olağan Genel Kurulu’nda, tek listeyle yapılan seçimde üyelerin oylarıyla mevcut başkan Derya Akbıyık, 5. kez başkanlığa getirildi.

Bu arada genel kurulda, saygı duruşunda bulunuldu, okunan tahmini bütçe, denetim ve yönetim kurulu faaliyet raporları üyelerin oylarıyla kabul edildi.

Ayrıca ZGC Başkanı Akbıyık, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Saymanı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Vakfı Başkanvekili ve Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkan Yardımcılığı görevlerini de yapmaktadır.

Akbıyık başkanlığında, ZGC Yönetim Kurulu, şöyle oluştu:

Hakan Çavuşoğlu, Seçkin Kırarslan, Hasan Atik, Ali Cinal, Orhan Akyüz, Z. Aysun Doruk, İsmail Çelik, Doğan Bostancı, Ercan Demir, Cüneyt Özfidan, Haydar Yağız, Davut Uyar ve Hakan Kurttekin.

Ayrıca Derya Akbıyık, Orhan Akyüz, Hakan Çavuşoğlu, Meryem Demir ve Seçkin Kırarslan üst kurul delegesi oldu.

-ZGC ÇALIŞMA RAPORU (2018-2021)

Başkan Akbıyık, genel kurulda yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

‘’ZGC Genel Merkezi olarak geçtiğimiz 3 yılda birçok önemli çalışmalara imza attık.

Bugün burada 3 yılda bir gerçekleştirdiğimiz olağan kongremizi, pandemi nedeniyle bugün gerçekleştiriyoruz.

ZGC olarak 3 yılda yönetim, denetim, onur ve genel kurul üyelerimizle yoğun çalışmaların yanı sıra birçok etkinliğe imza attık. Her ay ZGC adına birçok etkinlikleri gerçekleştirdik. Ülkemiz korona salgınıyla yoğun uğraşırken, biz gazeteciler en çok bu salgın hastalıkla karşı karşıya kaldık.

Pandemi döneminde salgınla ilgili sokağa çıkma kısıtlamaları varken, meslektaşlarımızın rahat etmesi adına cemiyet merkezimizi hep açık tuttuk. Salgında olmazsa olmaz olan maske, dezenfektan gibi malzemeleri sürekli temin ettik. İnşallah bu salgın hastalık, artık sona erer. Ülkemiz ve ilimiz olarak normale döneriz.

-ÇILGIN PROJE HAYATA GEÇTİ

2018 ile 2021 yılını göz önüne getirirsek, çılgın projemiz ZGC TOKİ birinci etap toplu konut projemiz bitti. İl genelindeki tüm meslektaşlarımız, söz verdiğimiz tarihte dairelerini teslim aldılar. Güle güle otursunlar. Hak edenlere hayırlı ve uğurlu olsun.

Daire sahibi olmalarına vesile olduğumuz halde Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti’ne her türlü olumsuzluğu yaratma peşinde olan zavallıları, Allah’a havale ediyoruz. Şurası kesin ki bir daha ZGC’den herhangi bir fayda ve yarar sağlayamayacaklar. Bunun sözünü veriyoruz.

Çünkü bizim esasımız gazetecilik ve devamında basın ahlak esaslarıdır. Basın ahlakı olmazsa olmazımızdır. Bu konuda basın sitemizin hayata geçmesi, tamamlanması, konutlarımızın fiyatlarında indirimin sağlanması adına büyük destek veren ilimizin, bölgemizin ve ülkemizin güçlü devlet adamı Köksal Toptan’a yürekten teşekkür ediyoruz. Önceki Valilerimiz Erol Ayyıldız, Ali Kaban, Ahmet Çınar ve Erdoğan Bektaş’a çok teşekkür ediyorum. ZGC adına tam 7 yılda güzel bir eseri tarihe not düşmek adına hayata geçirdik. Ülkemize de bir gazeteci, STK olarak örnek olduk. Tabi ki bu başarıda tüm ZGC yönetimi ve diğer kurullarımız ile ilçe dernek başkanlarının da büyük emeği var. Şükranlarımı iletiyorum.

-ZGC HER YERDE

ZGC olarak ülkemizin en büyük gazeteciler örgütü Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) icra kurulunda yer alıyoruz, katkı veriyoruz, destek veriyoruz, güç alıyoruz. TGC Basın Vakfı’nda başkan yardımcılığı görevini üstlenerek, vakıf ile ZGC’yi dünyada temsil ediyoruz. TDGF’de başkan yardımcılığı görevini yaparak, temsil ediyoruz, hem de Türk dünyasında yer alıyoruz. Ülkemizde birçok toplantıda üniversiteler arası yer alıyoruz.

-YAPAMADIKLARIMIZ

ZGC olarak bir hizmet aracını halen sağlayamadık. Bu konuda tarafımıza son 5 yıldır o kadar çok söz verildi ki hangi birini söyleyeyim. Hiçbirini söylemeyeceğim. Çünkü onlar da bizlerin çok sevdiği ve saydığı isimler. Bizler için sözler verilmiş, bir önem arz eder. Ama olmadıysa o kurumlara karşı hiçbir zaman için gönül kırgınlığımız olamaz. Ama benim kendi adıma moralim bozuldu. Yönetim kurulunda ki bazı arkadaşlarımızın da morali bozuldu. Ne diyelim, o kurumlarda bizim. İlimize, ülkemize her daim sahip çıkmak için ekip arkadaşlarımla büyük mücadele veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Çünkü o ekibi de çok seviyoruz.

-EĞİTİM VE SEMİNER

Gazetecilere, eğitim konusunda yakın zamanda zayıf kaldık. Bu konuda geçmiş yıllarda birçok önemli çalışmaya imza atmıştık. Zonguldak da, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) gazetecilere eğitim konusunda çok zayıf kalıyor. Daha önce BAKKA ile eğitim konusunda çalışmaları Basın ilan Kurumu (BİK) ortaklığı ile başarılı bir şekilde yapmıştık. Hem de bir ay süreli. Öncülüğü de o dönemin proje konusunda başarılı ve çalışkan Valisi Ali Kaban yapmıştı. Hiç unutmuyorum, o dönem BAKKA Genel Sekreteri şu ifadeleri kullanarak, bu eğitim ile BAKKA isminin çok büyük bir reklamı olduğunun altını kalın harflerle çizmişti. Ama aynı BAKKA, artık maalesef iş yapmıyor. Proje üretmiyor. Kentin kalkınmasında çok önemli rol üstlenen gazetecilere destek vermiyor. Ne diyeyim. Kendine faydası olmayan bir kurumun, bize faydası olur mu? Ama olmalı. Çünkü artık BAKKA, Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz liderliğinde atılımları her alanda yapmalı. BAKKA artık çok çalışmalı. İnşallah yeni eğitim, gezi ve seminer projelerini de Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz ile birlikte gerçekleştiririz.

-ZGC TAPUSU

ZGC Genel Merkezi’nin tapusunu almak istiyoruz. Bu konuda çok güçlü girişimlerimiz var. Belki 3 yılda bir önünüze bu durumu ve konuyu getiriyoruz. Ne yapalım. Bu konu halledilecek. Bu konuyla ilgili Enerji Bakanlığı’nda görüşme yaptım. Ama o görüşme üzerinden çok süreler geçti. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürümüzden yardım isteyeceğiz. Zonguldaklı vekillerimizden destek isteyeceğiz. Siyasilerimiz de bizlere gerekli adımları atma adına yardım edecektir. Zonguldak’ın geleceğini şekillendirecek bir ZGC yaratma adına, gelecek nesle sorunsuz bir Sivil Toplum Kuruluşları (STK) bırakmak için ZGC Genel Merkezi’nin tapusunu bir şekilde ücreti mukabilinde alacağız. Bu konuda kaynak yaratma adına Sayın Belediye Başkanımız Dr. Ömer Selim Alan dan, özel bir çaba ve gayret isteyeceğiz. Nakit para istemeyeceğiz. Bu bizler adına kolaycılıktır. Sadece bizim biraz önümüzü açsın. Olan kazanılmış haklarımıza biraz daha genişletilmiş bir çerçeve çizsin. Çok da zor değil. İnşallah olacaktır. Başkan Alan ile birlikte Zonguldak şahlanırken, yatırıma boğulurken, ZGC de tapusunu alacaktır inancındayım. Tabii ki gelecek adına.

-GELENEKSEL İFTAR

ZGC geleneksel iftarları devam ediyor,  etmeye de devam edecek. Geleneksel bayram törenlerinde üyelerine dini bayramlarda gün boyu hizmet veren, bir arada olan, kaynaşmayı sağlayan tek örgütüz.

-24 TEMMUZ VE 10 OCAK

Bu iki bayramı da son derece güçlü bir şekilde kutlayan ender bir STK’yız. Meslektaşlarımız ile birlikte gün boyu beraber oluyoruz.

-KAMU, STK, YEREL YÖNETİMLER, BASIN DANIŞMANLIĞI VE HİZMET

Kamuya birçok basın danışmanı alınıyor. Yalnız basınla ilgisi olmayan isimler. Biz artık bu gibi konularda sektörde yer alan isimlerin olmasına destek vereceğiz. STK’lar, eğer basın danışmanı alacaksa bizden görüş alsın. Bizim meslektaşlarımız burada yer alsın. Gerekirse üyelerimiz yararlansın. Şehrimiz genelinde birçok STK’lar var ama basın konusunda çok zayıflar. Bizlerden destek istesinler. Kalifiye ve vasıflı personel anlamında yardımcı olalım. Yerel Yönetimler birçok basın çalışanı alıyor ama hepsi yetersiz. Çünkü hatır ve gönül ile alınıyor. Yetersiz olanlar son 5 yılda ancak yetişiyor. Neden yetişmiş gazeteci almazlar. Çok da anlamıyorum. Halbuki kendileri için de çok faydalı olacak. Bu konuda ısrarlı takiplerimiz sürecek. Yerel yönetimlere meslektaşlarımızı yerleştireceğiz. Hem bizim için iyi olacak, hem de yerel yönetimler için avantaj olacak. Bu konuda ısrarlı takiplerimiz sürecek. Dediğimiz olana kadar mücadeleye devam.

-HABER AJANSLARI

Haber ajansları bizler için önemli ve değerli. AA, İHA ve DHA. Her 3 haber ajansı ile de yakın ilişkilerimiz var, üye bazlı ve her alanda istişarelerimiz devam ediyor. Etmeye de devam edecek. Onlar da bizler için değerli.

-TSYD

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) çok önemli ve değerli kuruluş. Temsilcilik için çok yakın çalışma ve yönetim kurulu üyesi arkadaşımız Onur Altındağ göreve geldi. Hayırlı ve uğurlu olsun. Çok önemli bir eksiklik giderildi. Boşluk dolduruldu. Tebrik ediyor ve kutluyorum.

-İNTERNET SİTELERİ/ KORSAN GAZETECİLİK/ YALAN HABER

Bu durum bizim kanayan yaramız. Bir türlü çözüme kavuşturamadık. Uğraşıya rağmen olmadı. Halen daha uğraşı sürüyor. Korsan site, korsan internet haber siteleri, korsan gazetecilik, korsan haberler, haber hırsızlığı. Ne arasan var. Yüce mecliste bu konu ile ilgili son 2 yıldır yoğun uğraşıyoruz. Çözüm adına yol alıyoruz. Ama sorunu halen daha çözemedik. İnşallah meclis açılınca, ekim ayında çözeceğiz. Sosyal medya ile ilgili yoğun bir çalışma varken, internet haber siteleri atlanamaz. Kim gazeteci, kim değil artık belli olsun. Korsan sitelere son verilsin. Kurumsal haber sitelerine varız. Gazetelerin yayın organı internet sitelerine hepten varız. Ama yatak odası internet sitelerine yokuz. Gazeteci değiller. Bizleri temsil etmiyorlar. Haber hırsızlığı, haber arsızı, tehdit ve şantaj ne ararsan var. Mahkemede gazetecilik suçu vasfı bile taşımıyor. Bilişim suçu. Ne diyelim. Bugün adına ülkemizin bu konuda acilen bir düzenleme yapması mecliste şart ki şart. İnşallah bu emek hırsızlarına ve tehdit, şantajcılık yapanlara son verilecek.

-ZGC 2. ETAP EREĞLİ TOKİ PROJESİ

Bu da çok önemli bir proje. Yine ZGC imzalı. Start verdiğimiz de sadece yanımızda Ersen Berk Çelik vardı. Sonra Ereğli Gazeteciler Derneği (EGD) seçimleri oldu ve tabi ki Şafak Erel, bizlerleydi. EGD artık ZGC ile birlikte yürüyor. Yol alıyor. Gazetecilere ve üyelerine hizmet ediyor. Sadece EGD değil, Alaplı Gazeteciler Derneği (AGD) ve Çaycuma Gazeteciler Derneği (ÇGD) hepimiz biriz. Hiç farkımız yok. ZGC neredeyse, onlar da aynı yerde. Biz ayrılmayız. Bu denge hep korunacaktır. Birbirimize destek vereceğiz. Sırt sırta güç vereceğiz. Yıkılmaz armada olacağız. İnşallah başkan Erel, ekibi ve AGD başkanı Bostancı ile birlikte ZGC önderliğinde, liderliğinde bu proje gerçekleşecektir. Yer bulundu. Çalışmalara devam. Ereğli, Alaplı ve Zonguldaklı meslektaşlarımız, buradan konut sahibi olacak. Tam 110 konut. Bu alanda çalışmalarımız son sürat sürüyor. Ereğli kaymakamımız çok güçlü destek veriyordu. Tayini çıktı üzüldük. Yeni kaymakamımıza hoş geldin diyoruz.

Gülüç Belediye başkanımız Gökhan Mustafa Demirtaş, projemize yerel anlamda elinden gelen katkıyı veriyor. Vermeye de devam edeceğine söz verdi. Yerle ilgili zemin etüt, imar ve şehir plancısı görüşlerini de yakın zamanda alacağız. Burada bu bölgede yoğunlaştık. Sonuç almak istiyoruz. İnşallah Gülüç başkanımız da projeye elini değil, gövdesini koyarsa bizler adına çok daha iyi yol alırız. Biliyoruz ki basını seven bir yerel yöneticiye sahibiz. Gülüç, konut adına ve ikametgah adına basının merkezi olacak.

-YAZLIK KONUT STARTI

ZGC olarak yazlık konut çalışma projemiz sürüyor. Bu konuda bir heyetimiz var. Öncelik Karasu ve Sakarya bölgesi. Bu konuda Sakarya Gazeteciler Cemiyeti başkanımız Sezai Matur’dan destek alacağız. Bartın bölgesinde Mogada kıyı kenar şeridinde keşif yaptık. Burada incelememiz sürüyor. Bir de Aydın/Didim bölgesi var. Olabilir mi? Bilemiyoruz. Yalnız Aydın Gazeteciler Cemiyeti başkanımızın da burada bir kooperatif çalışması var. Bu konuda vakıf olarak bir çalışma da yapılıyor. Meslektaşlarımızı yazlık sahibi yapma adına çalışmalar devam ediyor.

-ZGC ÜYELİK KRİTERLERİ

ZGC de üyelik için basın kuruluşu olup, yasal statüye bağlı, hakkıyla ve alın teri ile mesleğini yapan meslektaşlarımıza kapımızı açıyoruz. Basın kartlı üye olma zorunluluğunu ileride şartlara göre getireceğiz. Herkes basın kartı alsın. Mesleği yapan her gazeteciye üye olma hakkını verirken, ZGC kriterleri, basın ahlak esasları gazetecilik adına olmazsa olmazımız. Bugün adına ilçe dernekleri ile birlikte üyelik adına yol alıyoruz. Ereğli, Alaplı ve Çaycuma ile bir aradayız. Devrek, Kozlu ve Kilimli ilçemiz de bizler için önem arz ediyor. ZGC’nin ilkelerine bağlı ve saygılı olan her basın kuruluşu ile işbirliğimiz sürecektir.

-GAZETE VE GAZETECİLER

ZGC olarak gazete ve gazetecilere hizmet etme görevimiz sürüyor. Amacımız bu. Tüzüğümüze uygun hareket ediyoruz. Ayrıca gazetelere kaynak sağlama adına abone ve ilan içinde ZGC’nin başkan ve heyeti olarak her türlü girişimleri de her alanda yapıyoruz.

Yapmaya da devam edeceğiz.

-BASIN BÜFESİ

ZGC iktisadi işletme olarak 2012 yılından bugüne gelen basın büfesinde hep zarar ettik, halen daha zarar etmeye devam ediyoruz. Bugün adına basın büfemiz maalesef yok oldu. İndir ve bindir yaparken parçalandı. Belediye başkanımız söz verdi, yeni büfemizi teslim edecek. Yeni yapılan liman sahilinin en güzel yerine konulacak. Bu konuda ZGC yönetimindeki birkaç arkadaşımızla yoğun uğraştık. Teşekkür ediyorum. Bir önceki genel kurulumuzda, gelecekte 3 yılda yapacaklarımızı gerçekleştirdik. Bu onur ve gurur da bize yeter. Başta yönetim, denetim, onur kurullarım, ilçe dernek başkanlarım ve genel kurul üyelerimiz olmak herkese sevgiler ve saygılar

sunuyorum.

-YILIN ORGANİZASYONU

ZGC olarak Zonguldak’ta bir ilki gerçekleştirdik. Tam 50 Cemiyet başkanını Zonguldak’ta 5 yıldızlı otel de konaklamalı 3 gün misafir ettik. TGF, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Vakfı ve Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu (TDGF) yöneticilerini ve 50 ilden 80’e yakın gazeteci meslektaşlarımızı ağırladık. Hem de ağır pandemi koşullarına rağmen. Üç gün ilimizin tanıtımına büyük katkı verdik. TGC Basın Vakfı Olağan Genel Kurulu’nu yaptık. ZGC olarak, vakfın asil yönetim kurulunda başkan yardımcılığına layık görüldük. Başta genel başkanım olmak üzere tüm yönetim kurulu yelerimize teşekkür ediyorum. TGC Basın Vakfı’na Çaycuma ve Alaplı Gazeteciler Derneği’ni üye yaptık. EGD ile yeniden diyerek yeni birlikteliğe imza attık. EGD Başkanı Şafak Erel ve ekibi ile birlikteyiz. ZGC ve EGD birlikteliğini güçlü adımlarla destekleyerek yol alıyoruz. EGD artık TGF’de. Gelecek günler adına daha güçlü adımların atılmasını sağlayacaktır. ZGC liderliğinde ve öncülüğünde ilçelerimizle birlikteliğimiz sürecek.

-VEFAT, BAŞSAĞLIĞI, BASIN EMEKÇİLERİ, DUAYEN-BEDRİ EREL

Son üç yılda çok önemli ve değerli isimleri kaybettik. Duayen Bedri Erel, kurucu başkanımız, duayen gazeteci, benim için çok önemli ve değeri olan, uzun yıllar görev yaptığım, başkanlık süresince her zaman desteklerini yakından hissettiğim büyüğüm olmuştur. Meslek büyüğümüz Bedri Erel’i kaybettim. Acımız büyük. Yeri doldurulamayacak yaşayan bir tarihti. Zonguldak yerel basınına 1949 yılından vefatına kadar çok büyük emekler ve katkılar vermiştir. Sürekli Basın Kartı’na sahip, yaşayan bir tarihti. Kaybettik, yerini halen daha dolduramıyoruz. Kurucu başkanımıza Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.

-HÜRRİYET-CAHİT AKMAN

Cahit Akman’ı kaybettik. Gerçekten çok usta gazeteciydi. Sürekli Basın Kartı sahibi ve gazetecilik adına usta kalemdi. ZGC onur kurulu üyemizdi. Hastalığında çok yoğun uğraştık. Hep tedavisinde yer aldık. Yaşaması adına yanında olduk. Tüm yoğun uğraşılarımıza rağmen, Akman abimiz yaşama tutunamadı. Rahmetle anıyoruz.

-AA-FERDİ AKILLI

Ferdi Akıllı, Anadolu Ajansı (AA) il sorumlumuzu kaybettik. Üyemiz, sevdiğimiz canımız bir isim. Bizleri çok ama çok üzdü. Tam 43 günlük hayata tutunma mücadelesinde her gün yanında olduk. Her şeyi ile ilgilendik. O kadar moralliydi ki vefatı bizleri şoka soktu. Bir sabah hava aydınlanırken telefonla önce yöneticilerimiz Cüneyt, sonra Seçkin’in beni araması. Tam 10 dakika da yatağımdan kalkamadım. Sonra hemen toparlandık ve hastaneye morga gittim. Hemen ailesine taziye ve defin işlemlerini başlattık. Çok güzel bir tören. Cemiyette veda töreni. Sonra cenaze namazı ve yeni mezarlığa defini. Tam bir güne sığan bir şekilde Ferdi Akıllı kardeşimizi, sonsuzluğa uğurladık. Ailesine, çok değerli eşine, bizlere emanet biricik kızına, sabrılar diliyorum. Acılarını paylaşıyoruz.

-TRT-AKAY TURAN

Akay Turhan, önce haber ajansı, sonra yaygın basın, sonra tekrar yerele dönüş ve yaşanan başarısızlık, hayal kırıklığı ile süren süreç, ağır hastalık, yoğun uğraşılar ve sonunda vefatı. ZGC üyesi olmamasına rağmen, hastalığında ve cenazesinde her şeyi ile ilgilendik. Ailesine bizzat yardımcı olduk. Yanında yer aldık. Akay Turhan’ı rahmetle anarken, çok değerli eşine ve ailesine sabırlar diliyoruz.

-GEÇMİŞ OLSUN

Ayrıca geçirdikleri rahatsızlık sonucu tedavileri devam eden meslektaşlarımızdan Sermet Aksu, Hasan Atik, Kemal Uru, İlyas Usta ve Muzaffer Akgün’e geçmiş olsun dileklerimizle şifa diliyoruz.’’

Genel kurula Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak Esnaf Odaları Birlik Başkanı Muharrem Coşkun, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanı Şenol Yücel, Zonguldak Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yaşar Karaman, Zonguldak Sanayici ve İş Adamları Derneği (ZONSİAD) Kurumsal İletişim Direktörü Metin Kara’nın yanı sıra Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak İl Başkan Yardımcısı/İl Tanıtım ve Medya Başkanı Ahmet Çalık katıldı.

Haber: Orhan Akyüz