-ÖZEL HABER-

Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şube Başkanı Nazan Papila, Z HABER'den Ali Sencer Arslan'a Mithatpaşa Tünelleri'ne Teoman Duralı adının verilmesiyle ilgili açıklamada bulundu. Papila, Teoman Duralı’nın Atatürk ve devrimlerine karşı bir insan olduğu, ayrıca Zonguldaklılar tarafından da pek tanınmadığını belirterek isminin tünellere verilmesinin üzüntü verdiğini ifade etti.

Başkan Papila şu şekilde konuştu:
"Tüneller için Teoman Duralı isminin uygun olmadığını düşündüm. Zonguldak halkı tarafından çok tanınan bir isim değil. İnternette araştırdım ben de haliyle, kendisinin Zonguldak doğumlu olduğunu öğrendim. Ancak kendisinin Atatürk'e karşı bir söylemi olduğunu öğrendiğimde de büyük üzüntü yaşadım. Zonguldak Cumhuriyet'in ilk kenti. Sanayi devriminin başladığı ilk kenttir. Zonguldak Atatürk'e ve Cumhuriyete hep layık olmuştur. Zonguldak bu ismi içine sindiremez.

Bu uzun yıllardır beklediğimiz bir ulaşım projesi ancak buna isim verilirken bu şehirde yaşayan tarihçilerin, sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşların fikirleri alınmalıydı. Hüseyin Öztek'in de ismi geçti, çok değerli bir isimdir kendisi de. 10. Yıl Marşı'nın yazarı Behçet Kemal Çağlar da bu şehirde eğitim görmüş, ülkece tanınmış bir isim.

Behçet Kemal Çağlar, "Demirağlarla ördük ana yurdu dört baştan" dizelerini yazarken Fener bölgesinden aşağıya doğru baktığında yapılan ilk tünel inşaatlarını ve demiryollarını gördüğü, tarihçiler tarafından söylenir.

Onuncu yıl marşında bile geçmiş bir kentiz. Bütün Zonguldaklılar için gurur kaynağı. Biz böyle bir isim olmasını isterdik.

Bu tip konular bu kentin özel kişilerine, akil kişilerine sorulsa daha yerinde olurdu."

Editör: TE Bilişim