Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşu, zaferin 101. yıldönümü olan 21 Haziran’da Ankara’da Başkent Zonguldaklılar Derneği tarafından kutlandı.

Ankara Ticaret Odası’nın Meclis Salonunda gerçekleştirilen kutlamaya çok sayıda seçkin davetli katıldı.

Bu yıl klasik düşman işgalinden kurtuluş programının ötesinde bugüne kadar dile getirilmeyen bir tema kullanıldı.

ZONGULDAK’IN MİLLİ MÜCADELEDEKİ YERİ: İKİNCİ İSTİKLAL YOLU

Program, Mamak Belediyesi Mehter Bandosunun bizleri geçmişe götüren gösterisiyle başladı. Şerif Saka, müziğiyle dini milli duyguları üst düzeye taşıdı. Ardından Ankara Kulubü Seymenlerinin gösterisi katılımcıları adeta büyüledi.

Bu gösterilerin ardından program, “Milli Mücadele’de Zonguldak Sancağı: Zonguldak, Bartın, Karabük” isimli doktora çalışmasıyla bu alanda en yetkin isim olan Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu’nun sunumuyla devam etti.

Sarıkoyuncu, Zonguldak’ın milli mücadeledeki yerinin çok üst düzeyde olduğunu tarihi geçmişi ve yaşanan olaylarıyla anlattıktan sonra ne yazık ki bu konunun çok az bilindiğini ve çok çok az işlendiğini ifade etti. Konuşmasının bitiminde kendisine BAŞZONDER Başkanı Tuncay Gencer tarafın bir teşekkür plaketi, Başkan Yardımcısı Yaşar Okur tarafından ise bir Devrek Bastonu takdim edildi. Ardından Zonguldak yöremizden türkülerle programımız sona erdi. Başkentte bir Zonguldak rüzgarı estirildi ve milli mücadele geçmişi, gündeme getirildi.

“Genç yaşlı kadın erkek demeden ellerinde avuçlarında ne varsa varlıklarını, evlatlarını hatta canlarını feda eden bir geçmişiyle  milli mücadeleye destek olurken, İstanbul’dan Doğu Karadeniz’e kadar uzanan coğrafyadan gelen asker, cephane, mühimmat, malzeme ne varsa Ankara’ya ulaştırılan, İnebolu – Ankara İstiklal Yolu hattından sonra ikinci bir hat vardı milli mücadelede: Fransız işgalindeki Zonguldak’tan, Ereğli’den Akçakoca’dan, Bartın’dan günün zor şartlarında gönderilenlerin Devrek – Mengen – Gerede üzerinden Ankara’ya ulaştırıldığı bir hat. Bugüne kadar dile getirilmemiş bir ifadeyle: İkinci İstiklal Yolu!”

Sarıkoyuncu da “İkinci İstiklal Yolu”nun, aynıyla var olduğunu, ancak nedense bunun hak ettiği değeri göremediğini ifade etti.

Bu vefakar ve cefakar insanların, canları dahil verdikleri bir savaşın ardından akademik ya da akademik olmayan çalışmalarla, filmlerle, dizilerle, kitaplarla, sanat eserleriyle ve farklı diğer çalışmalarla daha güçlü bir şekilde anılması gerekmez mi?

BAŞKENT ZONGULDAKLILAR DERNEĞİNİN (BAŞZONDER) ZONGULDAK’A VE İÇİNDEN ÇIKAN İLLERİMİZ OLARAK BARTIN VE KARABÜK’E BİR ÇAĞRI!

“Bu vefa, minnet, fedakarlık gerektiren konu, sahiplerini bulmalı!

Üniversitelerimiz bu konuda akademik çalışmalar yapmalı…

Bu konuda filmler, diziler çekilmeli, tiyatro eserleri oluşturulmalı ve oynanmalı, kitaplar yazılmalı, sosyal medya çalışmaları yapılmalı, hatta kahramanlarımızdan oyunlar oluşturulmalı. Sanat eserleri yapılmalı…

Bu kuşağın zihnine, bu kuşağın anlayacağı dilden kazınmalı Zonguldak’ın milli mücadeledeki yeri”

Editör: TE Bilişim