Mimarlar Odası Ankara Şubesi Zonguldak Temsilciliği Yönetim Kurulu AK Parti Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun’a cevap niteliğinde bir basın açıklaması yayımladı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Zonguldak Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Demirtaş yatırımın engellendiğine yönelik açıklamalara şu ifadelerle yanıt verdi.

AK Parti İl başkanının Zonguldak yerel basınında ve internet sayfalarında yayınlanan açıklamalarını okuduk. AK Parti hükümetinin yapıp resmi gazetede yayınladığı yasaları okuduğunu, anladığını sanıyorduk. Yanılmışız. Yargının açıkladığı kararı okumuş olsaydı, herhalde böyle bir açıklama yapmazdı diyoruz.

Biz Mimarlar; Zonguldak’ın yarınlarını aydınlatacağına inandığımız, kamunun yararına, yasalara uygun yatırımlara karşı değiliz, bu güne kadar da hiç karşı olmadık.

Kamu yararına çalışan Mimarlar Odası mensuplarıyız. Şarlatanlık yapmayı, şov yapmayı bilmeyiz. Yasalara uymadan, keyfi uygulamalarla Ülkenin ve Zonguldak’ın talanına, haksızlıklara, Zonguldak’ın tarihinin, kömüre dayalı kültürünün, endüstri miraslarının yok edilmesine karşıyız.

Karşı olduklarımızı da, yasal dayanak ve gerekçelerini açıklayarak yargıya taşıyoruz. Yargının vereceği karara biz nasıl saygı gösteriyorsak, AK Parti il başkanı da saygı göstermeli.

AK Parti İl başkanı yargının verdiği kararı herhalde kabullenmek istemiyor ki; davayı açan Mimarlar Odası Ankara Şubesine ve itirazı yapan Zonguldak Temsilciliğine sataşma yolunu seçmiş.

Zonguldak Temsilciliği olarak; belediye meclisinin kararına, yasa maddelerini tek, tek yazıp, haksız, hukuksuz, imar pilavcılarına kapı aralayacak keyfi kat artırışına itiraz ettik.

Meclis üyelerinin yapması gereken; bina yüksekliğini 19.00 m den 15.50 m ye indirmekti. Bu kadar basitti. Ama çoğunluğu AK Parti’li olan meclis üyeleri itirazımızı ret ettiler. Ankara Şube de yargıya başvurdu.

Yargı, meclis kararının yasalara uygunsuzluğu tek, tek açıklayarak, kararın yürütülmesini durdurdu. İstenirse meclis yeni bir kararla hemen düzeltir. Bunun neresi yatırıma engel olmak söylermisiniz? Zeki Tosun bey; yargı kararını tekrar okuyun. İtirazımızın yatırıma olmayıp neye olduğunu görürsünüz. Ne yapmamızı bekliyordunuz. Yasalara aykırı karara, yanlışlara bilerek göz mü yumsaydık.

Biz mimarlar; imar planlarının veya değişikliklerinin, imar pilavcılarına kapı açmaya yönelik olmasını değil, kamu yararına, kentin geleceğini aydınlatmaya yönelik olmasını ve o ilkeyle hazırlanmasını isteriz. “Mimarlar Odası meslek kuruluşu olmaktan çıkmış, kendisini muhalefet partisi yerine koyarak CHP'nin uzantısı gibi hareket ediyor” demişsiniz. Gerçekleri saptırıyorsunuz.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Zonguldak Temsilciliğinin hiçbir siyasi partiyle bağı olmadığını, kendi ilkeleriyle ve tamamen bağımsız hareket ettiğini bilseniz bu sözleri etmezdiniz.

Mimarların, CHP’nin ve yönetimindeki belediyelerinin, yasalara aykırı uygulamalına karşı çıktığı, yargıya taşıdığı ve iptal ettirdiği gerçekleri tüm açıklığıyla ortadayken, neden böyle asılsız sözler ettiniz?

Sözleriniz, yargı kararının sizde yarattığı eziklikten kaynaklanmış olabilir görüşündeyiz.

Mimarlar dünya tarihin her döneminde yenilikçiliği, ilericiliği savunmuşlar, haksızlıklara karşı çıkmışlar, halk yararına olan her hareketin içinde olmuşlardır.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Zonguldak Temsilciliği; ilkeleri doğrultusunda, haksız, adaletsiz uygulamalara karşı çıkarak; Zonguldak’ın yarınlarını aydınlatmaya, halkın sağlıklı ve mutlu yaşayacağı çevrelere ve mekanlara kavuşmasını sağlamaya, Zonguldak’ın tarihini, kültürünü, kömürün serüvenini nesillere aktaracak endüstri miraslarını korumaya çalışıyor. Bunlar sizi neden rahatsız etti?

Zonguldak’ın kalkınmasını istemiyormuşuz. Görmüyor musunuz, Zonguldak 20 yıldır küçülüyor. İş, aş, ekmek için göç veriyor. Kalkınma böyle mi oluyor? Başka bir alemde mi yaşıyorsunuz?

Sözlerinizi okuyanlar da; sanki, enflasyonu mimarlar azdırıyor, gıdadan giyeceğe, barınmadan ısınmaya, doğal gazdan akar yakıta, elektriğe yüksek zamları mimarlar yapıyor, hayat pahalılığını mimarlar yaratıyor, işçiyi, memuru, emekliyi mimarlar ezdiriyor, Zonguldak’ı mimarlar küçültüyor zannedecek.

Halkımız bunları kimlerin yaptığını yaşayarak görüyor.

AK Parti il başkanı Zeki Tosun’un açıklamasına lafügüzaf (zırva, boş söz) diyoruz.”