Zonguldaklı Diyetisyen Tuğçe Çetin, yaz aylarında dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarıda bulunarak D vitaminin de önemine değindi

Tuğçe Çetin yaz ayları bitmeden vücudumuzu D vitamini ile doldurmak gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Yaz aylarının bitmesine az bir süre kaldı. Bu süre zarfında güneş ışığı vitamini olarak bilinen D vitamini depolarımızı doldurmak elimizde.

D vitamininin beslenmede önemli olan iki yapısı vardır. Bunlar D2 ve D3 yapılarıdır. D3 yapısı insanda UV ışınlarıyla vücutta sentezlenir. Yaklaşık olarak D vitaminini  %80-90 ‘ı deride UV ışınları sayesinde sentezlenmektedir.

D vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Besinler D vitamini için ikincil kaynaktır.  Peki, hangi besinler D vitamini içeriyor dersek.

Yağlı balıklar; somon, ringa, uskumru, ton balığı, balık yağı ve yumurta sarısı ile D vitamini ile zenginleştirilmiş besinler (tahıllar, süt, tereyağı ve margarin gibi ) temel D vitamini kaynaklarıdır.

Fakat bu besinler günlük beslenme ile D vitamini eksikliğini gidermek için yeterli değildir.  Bu yüzden güneş ışınları yolu ile D vitamini sentezlemek için uygun koşulları sağlamak önemlidir. Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-15.00 arasındaki saatlerde 10-15 dakikalığına, güneş kremi kullanmadan, diz ve dirseklerden aşağısını güneş ile temas etmesi yeterli olur.  Güneş koruyucu krem kullanımı D vitamini oluşumunu önler bu yüzden güneş koruyucu krem kullanmadan ve güneş ışığına direk temas gereklidir. Pencere veya cam arkasındayken D vitamini sentezi oluşmaz.  Ayrıca D vitamini ile zenginleştirilmiş ürünler ve D vitamini takviyesi  (doktor kontrolünde olmak koşuluyla ) kullanılabilir.”

Editör: TE Bilişim