Zonguldaklı Diyetisyen Tuğçe Çetin, yaz aylarında dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarıda bulunarak D vitaminin de önemine değindi
Tuğçe Çetin yaz ayları bitmeden vücudumuzu D vitamini ile doldurmak gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Yaz aylarının bitmesine az bir süre kaldı. Bu süre zarfında güneş ışığı vitamini olarak bilinen D vitamini depolarımızı doldurmak elimizde.
D vitamininin beslenmede önemli olan iki yapısı vardır. Bunlar D2 ve D3 yapılarıdır. D3 yapısı insanda UV ışınlarıyla vücutta sentezlenir. Yaklaşık olarak D vitaminini %80-90 ‘ı deride UV ışınları sayesinde sentezlenmektedir.
D vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Besinler D vitamini için ikincil kaynaktır. Peki, hangi besinler D vitamini içeriyor dersek.
Yağlı balıklar; somon, ringa, uskumru, ton balığı, balık yağı ve yumurta sarısı ile D vitamini ile zenginleştirilmiş besinler (tahıllar, süt, tereyağı ve margarin gibi ) temel D vitamini kaynaklarıdır.
Fakat bu besinler günlük beslenme ile D vitamini eksikliğini gidermek için yeterli değildir. Bu yüzden güneş ışınları yolu ile D vitamini sentezlemek için uygun koşulları sağlamak önemlidir. Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-15.00 arasındaki saatlerde 10-15 dakikalığına, güneş kremi kullanmadan, diz ve dirseklerden aşağısını güneş ile temas etmesi yeterli olur. Güneş koruyucu krem kullanımı D vitamini oluşumunu önler bu yüzden güneş koruyucu krem kullanmadan ve güneş ışığına direk temas gereklidir. Pencere veya cam arkasındayken D vitamini sentezi oluşmaz. Ayrıca D vitamini ile zenginleştirilmiş ürünler ve D vitamini takviyesi (doktor kontrolünde olmak koşuluyla ) kullanılabilir.”