Dönemin ünlü mimarı, Asım Kömürcüoğlu tarafından tasarlanan ve Alman MAİG firması tarafından 1956 yılında yapımı tamamlanan Fevkani Köprüsü, (İnönü Köprüsü) inşasının üzerinden geçen 65 yılın ardından bir kez daha yıkılma tartışmalarıyla gündemde.

Zonguldak Belediyesi, şehir merkezindeki birçok semti birbirine bağlayarak kent ulaşımına büyük kolaylıklar sağlayan köprüyü yıkmak için kollarını sıvarken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’dan “Bilimsel gerekçeleri açıklayın” çağrısı geldi.

CHP’li Milletvekili, Fevkani Köprüsü’nün endüstri mirası özelliklerini barındırmakta olduğunu belirterek “yıkımının değil onarımının planlanmasının gerektiğinin” söylerken, süreçle ilgili olarak Zonguldak kamuoyuna halen kapsamlı bir bilgilendirmenin yapılmadığının altını çizdi.

Köprü altında faaliyet gösteren işletmelerin mağduriyetlerine de değinen Milletvekili, konuyu ayrıca TBMM gündemine taşırken, şeffaflık vurgusu bulunan açıklamasında şu detaylar yer aldı: 

“İlkin bölgedeki taşkömürü üretiminin kesintisiz olarak yıkama tesislerine ve liman bölgesine ulaştırılması amacıyla kurulan Fevkani Köprü’sü, günümüzde Zonguldak’ın merkezinde bulunan, Soğuksu, Gazipaşa, Acılık ve Çaydamar semtlerini birbirine bağlamakta, kentin ulaşımına büyük kolaylıklar sağlamakta, kente alan kazandırmakta ve aynı zamanda 6 bin metrekare alanda faaliyet gösteren 96 işletmeye ev sahipliği yapmaktadır.

Beş bacaklı ahtapot şeklindeki özel mimarisiyle Zonguldak sanayinin tarihsel gelişimine ışık tutan, şehrin ekonomi kültürünü yansıtan köprü, kentin sembol yapılarından olup, aynı zamanda endüstri mirası özelliklerini barındırmaktadır.

Günümüzde köprünün dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılması söz konusu edilmekte, projenin detayları ve bilimsel gerekçeleriyle ilgili olarak Zonguldak kamuoyuna kapsamlı bir bilgi halen verilmemektedir.

Köprünün dayanıklılığına ilişkin olarak bilimsel verilerin ışığında gerçekleştirilen güncel bir çalışma bulunmakta mıdır? Aynı zamanda endüstriyel miras olan köprünün neden onarımı değil yıkımı planlanmaktadır Zonguldak halkına açıklanmalıdır.

Ayrıca şehrin kesintisiz karayolu trafiğinin sağlayan ve iki yakasını birbirine bağlayan köprünün yıkılması durumunda alternatif olarak nasıl bir mimari çözüm düşünülmektedir, köprü altında faaliyet göstermekte olan esnafların hak kaybına uğramaması için yeterli ve hakkaniyetli çözümler planlanmış mıdır? Bütün detaylarıyla vatandaşlarımıza anlatılmalıdır.

Ortak aklın hiçe sayıldığı, bilimin aydınlatmadığı, şeffaf yönetilmeyen tüm bu süreçler ve sonuç olarak yaratılan muğlak durumlar Zonguldak halkına reva görülmemelidir.

Konuyu ayrıca TBMM gündemine taşıyarak, ilgili Bakanlıklara başvurular yapmış bulunmaktayız.

Bu gelişmelerle ilgili olarak değerli Zonguldak Halkına bilgi vermeye, Zonguldak’ın menfaatlerini korumaya, gerçek sorunlarını öncelemeye devam edeceğiz.”