Zonguldak’ın merkezinde, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Zonguldak Belediyesi işbirliği ile yürütülen Sahil Projesinde tartışmalar bitmek bilmiyor.
Proje kapsamında yapılan uygulamalar ile Zonguldak için sembol öneme sahip birçok yapı yıkılıp kullanılamaz hale getirilirken son olarak kent hafızasını ve mimarisini yansıtan Maden Mühendisleri Odası binasının da yıkılacağı yönündeki haberler kamuoyunda şok etkisi yarattı.
Konuyu Meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, proje kapsamında daha öncesinde ortadan kaldırılan 100 yıllık Denizcilik İşletmesine ait binayı, Atatürk’ün ayak bastığı tarihi sac iskeleyi ve Atatürk’e çiçek veren kız çocuğu heykelini anımsatarak “Sahil Projesinin Zonguldak’ın Alzheimer’ına dönüştürüldüğünü” söyledi.
Milletvekili, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlıklarına ayrı ayrı sunduğu önergeleri ile Zonguldak’ın tarihsel gelişime ışık tutan, endüstriyel miras özelliklerine haiz 114 yıllı binanın yenilenmek yerine neden yıkılmak yahut dönüştürülmek istendiği sorularını sorarken, TTK uhdesinde bulunan binanın, farklı bir Bakanlığa devri hususunda girişimlerin olup olmadığının da açıklanmasını istedi. 
Ak Parti kanadından gelen “Yıkmayacağız, halka açacağız” açıklamalarına da değinen Milletvekili. “Madenciler Lokali zaten Zonguldak halkının tamamının kullanıma açık durumdadır. Cemiyet, yıllar içinde kentin en önde gelen sosyal mekânlarından biri haline dönüşmüştür. Halka açık bir yer nasıl olup ta tekrar halka açılacaktır” diyerek şunları söyledi:
“Karaelmas diyarı Zonguldak ili, kömürün bulunmasından bu yana zengin madenleri ile ünlenirken, bunun paralelinde maden mühendisi yetiştiren ilk yüksekokul yine madencilikle özdeş Zonguldak’ta açılmış, maden mühendisleri örgütlülüğünün temelleri de yine Cumhuriyetin ilk yıllarında Zonguldak’ta atılmıştır.
Kentte, 1920’li yıllında başlayan maden mühendisi eğitimi, uzun yıllar kesintisiz olarak sürdürülmüş, Cumhuriyet dönemi boyunca Zonguldak ili, adeta Türkiye madencilik eğitiminin yüksekokulu olmuştur.
Maden mühendislerinin ilk örgütlenmesi de 1930 yılında ‘Türk Maden Mühendisleri Cemiyeti’ adıyla başlatılırken, 1964 yılında kurum, daha sonra ‘Cemiyet’ adıyla bilinen ve halen TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nin faaliyetlerini de yürüttüğü, Zonguldak kıyı şeridindeki şimdiki tarihi binasına taşınmıştır.
Yani, şuan mülkiyeti Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) uhdesinde olan bina, Türkiye Madenciliği için büyük öneme sahiptir ve Türk Maden Mühendisliği ile özdeşleşmiştir.
TTK sabit kıymet envanterine göre; 1907 yapım tarihli bina, Fransızlardan 1936 yılında teslim alınmış, teslim tutanaklarında tesislerin vagon sayım binası olarak kullanılmıştır.1955 yılına kadar aktif kullanılan bina, yeni liman yükleme tesisleri yapılınca günümüz sanayisinde önemini yitirse de yıllar içinde kentin önde gelen sosyal mekânlarından biri haline dönüşmüştür.
Ancak; kentin endüstriyel gelişimine tanıklık eden, Zonguldak tarihi açısından da sembol öneme sahip yapının, şimdilerde Zonguldak Belediyesi ve Toplu Konut idaresi Başkanlığınca yürütülmekte olan ‘Sahil Projesi’ kapsamında yıkılması yahut dönüştürülmesi söz konusu edilmektedir.  
Konuyu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlıklarına ayrı ayrı sunduğumuz soru önergeleri ile TBMM gündemine taşımış durumdayız. Zonguldak’ın tarihsel gelişime ışık tutan, endüstriyel miras özelliklerine haiz 114 yıllı binanın yenilenmek yerine neden yıkılmak yahut dönüştürülmek istendiği Bakanlıklar bir an önce açıklamak durumundalar.
Diğer yandan ‘Yıkmayacağız, halka açacağız” açıklamalarını anlamakta güçlük çekiyoruz. Çünkü Madenciler Lokali zaten Zonguldak halkının tamamının kullanıma açık durumdadır. Cemiyet, yıllar içinde kentin en önde gelen sosyal mekânlarından biri haline dönüşmüştür. Halka açık bir yer nasıl olup ta tekrar halka açılacaktır.
Tıpkı, kıyı şeridinden daha öncesinde ortadan kaldırılan 100 yıllık Denizcilik İşletmesine ait bina, Atatürk’ün ayak bastığı tarihi sac iskele ve Atatürk’e çiçek veren kız çocuğu heykeli örneklerinde olduğu gibi Sahil Projesi Zonguldak’ın Alzheimer’ına dönüştürülmüş durumdadır. Yıkım oyunlarıyla kent hafızamızın ve değerlerimizin yok edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz.”

Editör: TE Bilişim