CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajında taş kömürünün Zonguldak ve Türkiye için önemine değinen CHP’li Demirtaş, “Her yıl ülkemizde yaklaşık 39 milyon ton taş kömürü tüketilmektedir. Ülkemizdeki tek taş kömürü üretim havzası da Zonguldak'tadır. Zonguldak'ta 1,5 milyar ton yani 150 yıl yetecek kadar taş kömürü rezervimiz var. Bu eşsiz enerji kaynağı hem Zonguldak hem de Türkiye açısından stratejik bir öneme sahiptir. Ancak ne yazık ki yeterli üretim olmaması nedeniyle Zonguldak’ta bile taşkömürü çok zor bulunmaktadır.” dedi

Kömür üretiminin arttırılması gerektiğine vurgu yapan Ünal Demirtaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işçi açıklarının kapatılmasının üretimi arttırmanın ilk adımı olacağını söyledi. CHP’li Demirtaş, mesajında şunları ifade etti;

“Kdz. Ereğli’nin Kestaneci Köyü’nde,1829 yılında, tam 192 yıl önce, Uzun Mehmet taşkömürünü bulmuştur. Uzun Mehmet’in taşkömürünü bulmasından sonra bu cevher, yıllar içinde Zonguldak’ın en temel geçim kaynağı olmuştur. Nesiller boyu devam edecek madencilik, Zonguldaklı’nın işi, aşı, ekmeği haline gelmiştir. Yıllarca aileler geçimlerini taş kömüründen sağlamış, çocuklarını, yerin altındaki kara elmasla okutup, büyütmüştür.

KARAELMAS VAZGEÇİLMEZ MİLLİ SERVET

Taşkömürünün sanayinin ana sektörlerindeki ham madde ihtiyacını karşılaması nedeniyle kara elmas, sadece Zonguldak için değil Türkiye için de vazgeçilemez bir milli servet halini almıştır. Geniş rezervi ile uzun yıllar yetecek bir enerji kaynağı olan taşkömürü ülkemiz ekonomisine çok büyük bir katkı sağlayabilecek durumdadır. Bu nedenle taşkömürü üretimin hızla arttırılması gerekmektedir. Taşkömürünü en iyi şekilde çıkaran Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun 6 bin işçi açığının kapatılması üretimin arttırılması için atılacak ilk adım olacaktır.

Zonguldak geçmişten bu güne kömür ile var olmuş bir kenttir. Zonguldak’ın her bir mekanı, bir yerinde kömür ile buluşur, kömürün izlerini taşır. Bu nedenle Zonguldak, geçmişiyle, geleceğiyle, psikolojisiyle, ekonomisiyle kömüre bağlı olan bir kenttir. Son zamanlarda Zonguldak’ın geçmişten bu güne getirdiği kömür mirasının en önemli sahiplerinden biri olan Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nin kullandığı binanın boşaltılmak istenmesi, kentin kömür hafızasının yok edilmesi demektir. Oysa Zonguldak, bu ülkenin en büyük yeraltı zenginliğine sahip topraklar üzerine kurulmuş, sahip olduğu bu cevherle ülkenin kalkınmasına Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren önemli katkılar sunmuş bir kenttir. Bu nedenle de, sahip olduğu bu yeraltı zenginliğe sahip çıkılmalı, bu zenginliğin kentteki izleri özenle korunmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle 8 Kasım Uzun Mehmet'i Anma ve Kömür Günü'nü kutluyor, başta Uzun Mehmet olmak üzere, yerin binlerce metre altında iş ve ekmek için çalışırken hayatını kaybeden tüm maden şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum"