Milliyetçi Hareket Partisi Kilimli İlçe Başkanı Vedat Savaş TTK’daki işçi açıkları ve rödevans sahiplerinin sorunlarına değindi. Yazılı bir açıklama yapan Savaş TTK’ya işçi alarak hem istihdam hem de üretim sorununun çözülmesi gerektiğini aksi takdirde kömür ithal ederek dış devletlere katkı sağlayacağımızı belirtti.

 Savaş ayrıca rödevans saha sahiplerinin desteklenmesi gerektiğini ve kaçak olarak işletilen ocaklar için de yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Yeni Ekonomi Modeline geçtiğimiz bu günlerde sistemin asıl uygulanacağı şehir ZONGULDAK’TIR. Uygulanacağı alan ise şüphesiz kömürdür. Milyarlarca dolar ödeyerek ithal ettiğimiz kömürün cari açığımızı yükseltmesinden dolayı ve de istihdam yolunda hiçbir katkısı olmadığından Yeni Ekonomik Modelin yürürlüğe Zonguldak’ta uygulanması elzemdir. Yer altında 1.5 milyar ton kömür çıkartılmayı beklerken ihtiyaç olan kömürü ithal etmeye devam edersek  yaptığımız tek olumlu şey ithalat yaptığımız o ülkenin vatandaşlarının istihdamını artırmak olacaktır. Bununda ülkemiz nezdinde olumlu hiçbir sonucu yoktur.

Türkiye Taş Kömürü Kurumu işçi alımında sürekli olarak zararı öne sürerek işçi alımını gerçekleşmesini ötelemek  bu sistemin yapısına uymamaktadır. Elbette ki kurumun zarar etmesini bizlerde istemeyiz. İstihdamı artırdığımız zaman üretimde artacaktır, üretim arttığında da zararda düşecektir. Sonuç olarak ta  dışarıya gönderdiğimiz döviz ülkemizde kalarak enerjide ki cari açığımızı bir nebzede olsa Zonguldak olarak düşürmüş olacağız.

Türkiye Taş Kömürü Kurumu 2020 yılında 7498 işçisi ile 712.689 ton satılabilir kömür üretmiştir. Kilimli ilçemizde faaliyet gösteren santraller ve bölgemize yakın demir çelik fabrikalarının kömür ihtiyacı 18-20 milyon tonken üretimin bu kadar düşük olması bu politikanın değişmesini gerektiğinin göstergesidir. Norm kadronun 10750ye düşürülmesinin hiçbir önemi yoktur. Asıl soru şu “Üretip istihdamı artırıp cari açığı azaltmak mı  istiyoruz  yoksa TTK’nın gün geçtikçe küçülmesini var olan kömürü çıkartmayarak ithal etmeye devam mı etmek  istiyoruz”. Bu işin gerçeği İstihdamı ne kadar çok arttırırsan   üretimi  de o kadar çok  arttırırsın, bu kadar net. Son zamanlarda TTK’nın rapor ve proje  hazırlaması gerekliliğini belirtenler  TTK plan ve projesini aslında belirlemiştir.11500 yeraltı 2500 yerüstü işçisiyle beraber kişi başına üretim miktarını 985kg yükseltmiş, senelikte 5000 milyon ton kömür üretimini belirlemiştir.2018-2019 yıllarında TÜBİTAK-TÜSSİDE’ye yaptırılan çalışmada 8750 yeraltı 2000 yerüstü işçisi belirleyerek kurumun yeni norm kadrosunu önermiştir.Yeni norm kadronun belirlenmesindeki en önemli kriterse klasik üretim yöntemlerinden kademeli olarak vazgeçilerek mekanize- yarı mekanize üretim yöntemlerinin uygulanmaya başlanması olmuştur.TTK hedeflediği üretimi gerçekleştirmek amacıyla ve de kurumun varlığını devam ettirebilme adına 3000 işçiye  ihtiyaç duyulduğunu raporlayarak çalışma yapmıştır.Yukarıda belirttiğimiz gibi norm kadronun hiçbir önemi yoktur.

İŞSİZLİĞİ GİDEREBİLMEK İÇİN İSTİHDAM ARTACAK AYNI ORANDA ÜRETİM ARTACAK ENERJİDEKİ CARİ AÇIK AZALACAK.

İşçi alımına değinmişken MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ Kilimli İlçe Başkanlığı  olarak kamu alımlarında  mülakata karşıyız.Yalnız  TTK’ya alınacak kişilerin uygulamalı mülakat geçirilerek (2006-2009 yıllarında işçi alımlarında uygulanan sistem gibi) işçi alımının gerçekleşmesini desteklemekteyiz.İşçi alımında  başvuruyu  mahalle mahalle ayırarak  o mahallenin %10 veya 15’i kadar kişinin TTK’ya işbaşı yapmasını desteklemekteyiz,önermekteyiz.

Değinilmesi gereken diğer bir konu ise Rödevans saha sahiplerimizin  yaşadığı sıkıntı. En büyük  sıkıntıların  bir tanesi asgari ücretin  artması(maden işçisinin  asgari ücretin iki katından az olamaz) diğeri ise  rödevans ücretlerinin yılbaşında 100 liralara çıkacak olması saha sahiplerini zora sokmaktadır.2013 yılından sonra,Soma faciasının akabinde yapılan yasa değişikliği sebebiyle kömür üretimi yapan şirketlerin üzerlerine ekstradan maliyetler gelmiştir.Gelen bu maliyetler sebebi ile birçok rödevans  işletme sahibi zora girerek ya  işi bırakmış  ya da işçi çıkarmak zorunda kalmıştır.Bu işçi çıkarımı da yaklaşık 4000 bin kişidir.İşsiz kalanlarda  başka şehirlere göç etmiştir.Devletimiz  rödevans sahiplerimizin istekleri üzerine bazı düzenlemeler yapmıştır.Bu düzenlemeler her ne kadar iyi olsa da eksik kalmıştır.Çünkü gelen maliyetler işçi başınayken yapılan destekler ton başına olmuştur.RÖDEVANS saha sahipleri 2008, 2009 ve 2011de bir milyon ton üretimi 5000 kişiye yakın çalışanla  yaparak milli servetin yerüstüne çıkmasını sağlamışlardır.Soma faciasından sonra en fazla üretim 486.314 ton ile 2015 yılında yapılmış olup günümüze kadar bu rakam sürekli düşmüştür. 2020 yılında ise  352.861 tonu 2000 kişiye yakın kişiyle  üretim yaparak ayakta durmaya çalışmaktadırlar. Rödevans saha sahiplerimiz desteklenerek istihdamın eski rakamlara çıkması  üretiminde aynı oranda  artması sağlanmalıdır.Devletimizin rödevans olarak aldığı ücret bizler için yüksektir fakat devletimiz  için çok düşük bir miktardır.Gerekli düzenlemeler ve denetimler yapılarak verilen bu ücretin karşılığında saha sahiplerimizden daha çok istihdam ve üretim isteyerek cari açığımızı düşürmek şu anda üretilen kömürün iki katı veya üç katına çıkartmak var olan işçi sayısını eski günlerde olduğu gibi 5000-7000 lere çıkarmak hedeflenmelidir.

SİYASETÇİNİN ASLİ GÖREVİ VAR OLAN SORUNU ÇÖZMEKTİR.YILLARDIR BU SORUNLAR ALTINDA ÜRETİM YAPMAK İÇİN ÇABALAYAN RÖDEVANS SAHA SAHİPLERİMİZİN BİR AN ÖNCE İSTEKLERİ YERLERİNE GETİRİLMELİDİR.

Bir diğer değinilmesi gereken ve de Zonguldak’ın en  önemli gerçeklerinden biri olan ruhsat sahibi olmayan ocak sahiplerinin sorunlarıdır. Bu kişilerde yasal olarak çalışmak, üretim yapmak istemektedirler. Bağlı bulunduğumuz yasalardan kaynaklanan sebeplerden dolayı imkansız gözükse de çözüm yolunda bazı adımlar atılması gereklidir. Bu kişilerde hane halkının kömür ihtiyaçlarını karşılamakta, doğrudan istihdama katkı yapmakta, ailelerinin ve de evlatlarının geleceklerini buralardan kazanmaktadırlar. Zonguldak’ımızın en acı gerçeği olan bu konuyu bu kişilerle görüşmeden taleplerini dinlemeden çözüm yolu çok zor demek bu gerçeklikten uzak kalmak çözüm yolunda uğraş vermemek demektir.

Milliyetçi Hareket Partisi Kilimli İlçe Başkanlığı olarak sorunların bilincindeyiz. Yakın zamanda bu konuları daha da ayrıntılı bir rapor hazırlayarak il başkanımız sayın Varol DEMİRKÖSE ile birlikte Genel MERKEZİMİZE ULAŞTIRACAĞIZ.Bu konuların takibini ANKARA’DA sürdüreceğiz.Yolumuz belli vatandaşlarımızın dertleri ile dertlenir sevinçleriyle seviniriz.Genelbaşkanımız sayın DEVLET BAHÇELİ Bey’in şu sözünü kendimize şiar edinmişiz “Sabahlara kadar ülkeyi düşüneceksiz”Bizlerde Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak teşkilatları olarak ZONGULDAK’IMIZIN ve de ÜLKEMİZİN  sorunlarının çözümü için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz.”

Editör: TE Bilişim