Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) en önemli komisyonlarından biri olan Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonunun bu günkü görüşmelerinde, Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) 2019-2020 yılı hesapları denetlenirken, kurumun mevcut sorunları bir kez daha masaya yatırıldı.

TTK’nın, Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesine alınacağı ve başka bir ülkeye satılacağı iddiaları Yavuzyılmaz’ın sorusu ile açıklığa kavuşurken, Genel Müdür Kazım Eroğlu, böyle bir durumun söz konusu olmadığını, aktardı.

CHP’li Milletvekili, kurumun gelirlerinin ve taşkömürü üretiminin arttırılması hususunda yapılan girişimlerin neler olduğunu komisyonda sorarken, norm kadroya ulaşmak için kuruma acil olarak işçi alınması gerektiğini, ayrıca alım yapılırken, bölge insanına pozitif ayrımcılık yapılması ve ikamet taşıma gibi istismarlara da engel olunması için gerekli düzenlemelerin de hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

TTK’nın gelirlerinin arttırılması hususunda farklı devlet kurumlarıyla işbirliklerinin artarak devam etmesi için çaba göstermeye devam edeceğini aktaran Milletvekili, merkez atölyesinde BOTAŞ, TKİ ve MKE gibi kurumların siparişlerine yönelik olarak üretilen malzemelerin mümkün mertebe kurumun kendi bünyesinde üretilmesinin gerektiği söylerken, bu konuda üretim planlamasını yakından takip edeceğini ifade etti.

Yavuzyılmaz, Mülkiyeti TTK’ya ait olan, Kozlu Kılıç mahallesindeki arsaya, TOKİ konutları yapılması için girişimlerde de bulunduğunu komisyonda dile getirirken, bu konutların doğaya uyumlu, yüksek katlı olmayan, sosyal donatı alanlarına sahip yapılar olması gerektiğini belirtti.

Yavuzyılmaz, ayrıca şehit madenci ailelerine kamuda istihdam hakkı tanıyan yasanın genişletilmesiyle ilgili verdiği kanun teklifine değinerek, “2003-2014 tarihleri dışındaki şehit madenci ailelerine de devlette istihdam hakkını neden vermiyorsunuz? Kanun teklifi düzenledik ancak reddettiniz.” diyerek Ak Partili milletvekillerine eleştirilerini yinelerken, şehit ailelerinin mağduriyetinin yıllardır devam ettiğini ve daha fazla tahammüllerinin kalmadığının altını çizdi.