İYİ Parti Samsun Milletvekili ve Zonguldak il Sorumlusu Bedri Yaşar, Zonguldak sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dile getirdi.

Milletvekili Yaşar, TTK’nın akıbetinin belli olmadığını belirterek maaş farkı sorununun da çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Milletvekili Bedri Yaşar konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Zonguldak genelinde Ocak ve Şubat aylarında yaşanan olumsuz hava koşullarında gerek il ve ilçe merkezleri de dâhil olmak üzere bazı köylere 1 haftaya yakın elektrik verilememiş bu süreç zarfında suda verilememiştir. Bu konuda sorunlar yaşanmaktadır.

TTK Kurumunun akıbeti belli değildir. Türkiye Varlık Fonu bünyesinde kurulacak “Maden Holding”  bünyesine alınacak mıdır? Kamuoyu merakla beklemektedir. Yine TTK’dan emekli olanların yerine yeni işçi alımı yapılması (yeraltı) ve de modernizasyon anlamındaki yatırımlara ağırlık verilmesi kamuoyunun beklentisidir. TTK’ da yer üstünde çalışan işçiler arasındaki maaş farkı giderilmeli eşit hale getirilmelidir. Bu konuda eşitsizlik yaşanmaktadır.

Ereğli Bölgesi’nde 2007-2008 yıllarında yapılan ve bölgede sektörel çeşitlilik yaratan “Tersaneler Bölgesinde” o yıllarda 6-7 bin kişi çalışırken şu anda bu tesisler atıl duruma düşürülmüştür. Acilen el atılıp aktif hale getirilmesi gerekmektedir.

Göç konusu, Zonguldak İlinin genel sorunu hayline gelmiştir. Her yıl nüfus aşağıya doğru düşmektedir. İşsizlik her yerde olduğu gibi burada da şehrin en önemli sorunlarından birisidir.

Göç ve işsizliği önleme açısından yatırımlar ve teşvik edici mekanizmalar devreye sokulmalıdır.

Mülkiyet konusunda da Zonguldak’ta problem yaşanmaktadır.  Belirlenen yüksek rayiç bedelleri ve imar planlarındaki uygulamalar nedeniyle vatandaş tapu alamamakta zorlanmaktadır.

Kozlu İlçemizde, arazisini almak isteyen vatandaşlarımız Belediyenin yapmış olduğu Revizyon İmar Planlarında, kullanmakta oldukları arazilerinin park alanı olması sebebiyle arazilerini Milli Emlak’tan satın alamamıştır. Bu sebepten birçok vatandaşımız bu yasadan yararlanamayarak mağdur olmuşlardır.

Ayrıca Kozlu İlçemizde özellikle Topbaşı ve Fatih Mahallelerinde, vatandaş Kozlu Belediyesinin satışa çıkardığı yerleri satın almış ve parasını ödemiş olduğu halde, Belediyenin bu yerleri iptale vermesi nedeniyle tapularını alamamıştır. Bu konuda yaklaşık 500’e yakın ailenin bekleyişi sürmektedir.

Zonguldak İlimiz ulaşım konusunda da sorunlar yaşamaktadır. Bitirilemeyen karayolları Zonguldak-Devrek, Ereğli-Devrek yolları, Mithatpaşa Tünelleri, Kilimli-Zonguldak Karayolları bitirilmelidir. Ayrıca Filyos Bölgesinin Zonguldak ile karayolu bağlantısı bir an önce ihale edilmelidir.

Seferleri durdurulan Zonguldak-Karabük hattında yolcular mağduriyet yaşamaya başlamıştır. Bu seferlerin yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca seferleri bir başlatılıp bir durdurulan Çaycuma Havaalanı konusunda da sorunlar yaşanmaktadır.

Bu nedenle, Zonguldak İlimizde yaşanan sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105. maddesi uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması yerinde olacaktır.”