Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan Batı Karadeniz Bölgesi’ni etkisi alan yoğun yağmur yağışı sonrası açıklamada bulundu.

Başkan Alan, sel faciasını hafif sıyrıklar ile atlattığımızı belirterek heyelan riskinin de hala devam ettiğini duyurdu.

“Acil olarak Afet Koordinasyon Merkezi’nde toplandık. İl genelinde aşırı yağış beklentisinin olduğu bize bildirildikten hemen sonra tedbirlerimizi almıştık. Vali Yardımcımız Turgut Subaşı’nın başkanlığında bütün kamu kuruluşlarıyla birlikte ilk toplantımızı geçerek 24 saat içerisinde teyakkuza geçildi.

Son zamanlarda en çok yağış aldığımız bir dönem oldu. Afet Koordinasyon Merkezi’nde aldığımız kararla sizlerin vasıtasıyla vatandaşlarımızı anonslar yaparak uyardık. Zonguldak engebeli bir coğrafya. Daha önce bu konuda çok tecrübeler elde ettik. En son 27 Temmuz 2013’te sıkıntılar yaşadık, çarşı merkezinde dükkanları su bastı. 2014, 2016 ve 2019’da da aşırı yağış sonucu derelerin taşması sebebiyle sıkıntılar yaşadık. Bu da bize altyapının ne kadar önemli olduğunu, dere ıslahına ne kadar önem vermemiz gerektiği gösterdi. Biz bu süreçte 24 saat esasına göre teyakkuza geçtiğimizde vatandaşlarımıza dere kenarlarında bulunmaması ve dere kenarında araçların park edilmemesinin gerektiğini vatandaşlarımıza duyurduk. Çok şükür hafif sıyrıklarla atlattık. Bu yılın ilk yarısında beklentinin üstünde çok fazla yağış aldık. Toprak suya doğdu. Heyelan riskleriyle de karşı karşıyayız. Bu tip iklim değişikliklerine hazır olmamız lazım. Seller ya da su baskınları gibi bu tür doğal afetlere hazır olmamız lazım. Tedbiri elden bırakmamız lazım.”