CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajında madencilerin ve madenlerin Zonguldak açısından ayrı bir önemi olduğuna değinen CHP’li Demirtaş; “Zonguldak için madenler, ekmek demek, aş demek ama aynı zamanda da her gün sevdikleri ile bir daha dönmeyecekmişsin gibi vedalaşmak demektir. 21’inci yüzyılda yüzlerinin akı ile yerin yüzlerce metre altından kara elması çıkaran madencilerimize, hak ettikleri değer hala daha verilmemekte, madencilerimiz, denetimsiz, kaçak, iş güvenliğinin hiçe sayıldığı ocaklarda, maalesef hayatını kaybetmektedir” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş mesajında şunları ifade etti;

KARA ELMAS HAYATIMIZIN HER ALANINDA VAR!

“Madencilik dünyanın en zor, en riskli ve en tehlikeli işidir. Türkiye’de kömür madenciliği denince akla Zonguldak, Zonguldak denince de akla kömür madenciliği gelir. Yerin metrelerce altından çıkarılan kara elmas, hayatımızın her alanına dokunur. Sanayinin dolayısıyla ekonominin temel çarklarının dönmesini sağlayanlar madencilerimizdir. Yani bugün hayatımızda elimizi attığımız her yerde madencilerimizin alınteri, emeği vardır. Ancak buna rağmen hala emeğe, insana değer veren bir yaklaşımla, iş güvenliği önlemlerinin ve denetimlerinin tam ve yerinde yapıldığı bir çalışma sistemi madencilerimiz açısından sağlanabilmiş değildir. Oysa madenlerde, işçi sağlığı ve iş yeri güvenliği önlemlerinden taviz verilmeden oluşturulacak çalışma koşulları, işçilerimize istihdam sağlayacak, ülkemizin enerji ihtiyacına kaynak yaratacak, ekonomimize de güç verecektir.

TAŞ KÖMÜRÜ GELECEĞİMİZ!

Gelişen ve değişen dünyadaki artan enerji ihtiyacı göz önüne alındığında taş kömürünün önemi bir kat daha artmaktadır. Kömür dünyada ve ülkemizde stratejik öneme sahip enerji kaynaklarından biridir. Enerjide dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmada atılacak en büyük adım da milli kaynaklarımızın değerlendirilmesidir. Zonguldak’ın sahip olduğu 1.5 milyar tonluk taş kömürü rezervi, Zonguldak için olduğu kadar ülkemiz için de çok büyük önem taşımaktadır.  Bu anlamda da Türkiye Taşkömürü Kurumu son derece önemli ve stratejik bir kurumdur. Ancak uygulanan yanlış politikalarla Türkiye Taşkömürü Kurumu üretimi ve işçi sayısı günden güne azalmıştır. İşçi sayısı azaldıkça üretim de azalmıştır. Bugün itibarıyla Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan işçi sayısı 7.727’ye gerilemiştir. Oysa Kurumun norm kadrosu 14 bindir. Kurumun 5 bin 159 yer altı üretim işçisine ihtiyacı vardır. 2002 yılında 2,7 milyon ton satılabilir taş kömürü üreten Kurumun, 2018 yılında üretimi 686 bine, 2019 yılında 734 bin 316’ya gerilemiştir. 2020 yılında ise bugüne kadar 556.185 tona kadar ancak satılabilir taş kömürü üretimi yapabilmiştir. Taşkömürü üretimindeki bu dramatik düşüş kabul edilebilir bir durum değildir. İş güvenliğini tehdit eden, üretimi azaltan, büyük iş kazalarına davetiye çıkaran bu yanlış anlayıştan derhal vazgeçilmeli ve TTK’nın üretim işçisi açığı giderilmelidir.

Yüzyıllardır Zonguldak ekonomisinin temelini oluşturan madenlerde, ailelerinin geçiminin sağlayabilmek için bütün zorluklarına rağmen fedakarca çalışan madencilerimiz başta olmak üzere, maden ocaklarında zor koşullarda çalışan, ter döken, kazma sallayan tüm maden emekçilerinin Dünya Madenciler Gününü kutluyor, iş cinayetlerinde can veren maden şehitlerini de rahmet ve saygıyla anıyorum.

.
 

Editör: TE Bilişim