T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan, "Tarımda Tasarruflu Su Kullanma Programı" kapsamında, tarımsal sulamanın daha bilinçli ve etkin yapılabilmesi için eğitim seferberliği başlatıldı.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan "Tarımda Tasarruflu Su Kullanma Programı" çerçevesinde, iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerini minimize etme veya ortadan kaldırmada önemli bir faktör olarak ön plana çıkan tarımsal sulamanın daha bilinçli ve etkin yapılabilmesi için eğitim seferberliği başlatıldı. Kdz. Ereğli Kaymakamlığı İlçe Tarım Müdürlüğü konu uzmanı Ziraat Mühendisleri tarafından sahada teorik ve uygulamalı eğitimler verilmeye başlandı. Eğitimler kapsamında çiftçilere yönelik olarak ; değeri her geçen gün artan suyun çok daha etkin ve verimli kullanımı ile modern sulama sistemleri kullanımı konuları da anlatıldı.

SU , YERYÜZÜNDE HAYATIN KAYNAĞIDIR

Konuyla ilgili olarak değerlendirme yapan Karadeniz Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Günaydın şunları söyledi;

‘‘Tarımsal sulamalarda su, toprağa değişik yöntem ve sistemlerle verilebilir. Günümüzde daha az sulama suyu, az işçilik, drenaj ve tuzluluk sorunu yaratmayacak, verim ve kaliteyi arttıracak sulama sistemlerinin kullanımının önemi her geçen gün artmaktadır. Tarımsal sulamada, kısıtlı olan tatlı su kaynaklarını doğru yöntemlerle ve tekniklerle daha az su, enerji ve işgücü kullanımı sağlayan teknolojilerin uygulamaya konulması ülkemiz bitkisel üretimimizde daha istikrarlı ve sürdürülebilir olması için büyük önem taşımaktadır.

Ülkemizde yapılan sulu tarımda damlama sulama yöntemi son yıllarda  yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Damlama sulama yönteminin hızla yaygınlaşmasında en önemli etken, damla sulama yöntemiyle sulama yapılan tarım alanlarından alınan ürünlerde verim artışlarının yüksek olması yanında,  kalite artışlarına bağlı alınan prim ödemeleri, gübre kullanımdaki azalış, hastalıklarda azalmalara bağlı olarak az ilaç tüketiminin üreticiye kar olarak kalması ve en önemlisi kısıtlı olan sulama su kaynaklarının diğer yöntemlere göre çok daha az kullanılmasıdır."

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Günaydın, yapılan eğitimlerin çok faydalı olduğunu , üreticilerimize bol kazançlı ve bereketli  olması temennisinde bulundu.’