Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz’ın Covid-19 pandemisinin henüz başındayken Sağlık Bakanlığına yöneltmiş olduğu soru önergesi, önemli bir istihdam imkanının kapısını araladı.

Yavuzyılmaz, 08.12.2020 tarihinde, Çin'den temin edilen Covid-19 aşısına ilişkin Sağlık Bakanlığına vermiş olduğu önergesinde, “CoronaVac aşısının bir kısmını Türkiye’de üreterek hem aşının lojistik maliyetlerini düşürmeyi hem de ülkemizde istihdam yaratmayı planlıyor musunuz?” diye sormuştu.

CHP’li Milletvekilinin soru önergesini 400 gün sonra, 11 Ocak 2022 tarihinde yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ülkemizde üretimi ve kapasiteyi arttırmak için benzeri çalışmalar planlanmakta olup önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır” açıklamasına yer verdi.

Bu yanıtın üzerine harekete geçen Yavuzyılmaz ise, Sinovac ve benzeri aşılar için üretim tesislerinin, denizyolu, demiryolu, karayolu, havayolu gibi ulaşım ve taşımacılık imkânlarına sahip Zonguldak’a kurulması yönünde Sağlık Bakanlığına resmi bir başvuruda bulundu.

Yavuzyılmaz Bakanlığa yaptığı başvurusunda “Bölgeler arası ekonomik ve sosyal gelişmişliği eşitlemek adına bu bir fırsattır. Hükümet, yıllardır kalkınma projelerinde ihmal edilen Zonguldak’ı seçerek artık denge kurmaya başlayabilir.” diyerek şunları söyledi:

“Koronavirüs pandemisinin ilk günlerinde, Türkiye’nin aşı tedariki konusunda almış olduğu önlemlere ilişkin Sağlık Bakanlığına vermiş olduğumuz soru önergesinde, o günlerde sadece Çin'den temin edilen Sinovac aşısının bir kısmının Türkiye’de üretilerek hem aşının lojistik maliyetlerinin düşürülebileceğini hem de ülkemizde yeni bir istihdam alanının yaratılabileceğini bir soru ile önermiştim.

Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca tarafından önergemize 1 yılı aşkın süre sonrasında verilen yanıtta; Ülkemizde, üretimi ve kapasiteyi arttırmak için benzeri çalışmaların planlanmakta olduğu ve önümüzdeki günlerde bunun kamuoyu ile paylaşılacağı bilgisi aktarılmıştır.

Diğer yandan yakın bir zamanda Sinovac firmasının Endonezya, Brezilya, Malezya ve Mısır'dan sonra Türkiye’ye de aşıyı ülkemizde üretme konusunda lisans verdiğini öğrenmiş, bu nedenle Sağlık Bakanlığına yapmış olduğum bir başvuru ile planlanan Sinovac üretim tesisinin Zonguldak’a kurulması konusunda talebimizi iletmiş bulunmaktayım.

Bilindiği üzere Turcovac aşısının üretimi için Şanlıurfa seçilmişti. Sinovac ya da benzeri aşıların üretim tesisleri için neden Zonguldak seçilmesinin diyorum. Zonguldak, büyükşehirlere olan yakınlığı, dört yolla var olan lojistik imkanları, Filyos’da kurulan endüstri bölgesi ve hali hazırda faaliyet gösteren organize sanayi bölgeleri ile çok cazip bir aday şehir.

Hükümet ve Sağlık Bakanlığı, üretim yerinin seçimi konusunda göstereceği irade ile yıllardır kalkınma projelerinde ihmal edilen Zonguldak’ı seçerek artık bir denge kurulmasına başlayabilir. Bölgeler arası ekonomik ve sosyal gelişmişliği eşitlemek adına bu bir fırsattır. Yapmış olduğumuz bu başvurunun, topyekün bir talebe dönüşmesi için önümüzdeki günlerde yeni girişimlerde bulunacağız.”

Editör: TE Bilişim