CHP Zonguldak İl Başkanlığı tarafından son zamanlarda gündeme gelen maden ocaklarının kapatılması konusuyla alakalı olarak açıklama metni yayınladı. Yayınlanan açıklama metninde şu ifadelere yer verildi:

"İş başındaki AKP Hükümeti iyice yolunu şaşırmış durumdadır.

Yöremizin en önemli gelir kaynağı durumdaki taş kömürü madenciliği bitiriliyor. 

TTK, Zonguldak’ı hedef alan AKP iktidarının elinde her yıl biraz daha eriyor. Kömür politikası en az işçi çalıştırmaya dayanıyor. Dünyada giderek değerlenen taş kömürü, beceriksiz yönetimlerin elinde oyuncak olmuş durumda.

Dünyada koklaşabilir taşkömürü fiyatları 400 dolar’a tırmanırken, Zonguldak’ta yerli üretim yerlerde sürünüyor. AKP iktidarı döneminde, her yıl daha da azalan 1 milyon tonun altına düşen üretim ve 7 binlere düşen işçi sayısı sonucu aslında biten Zonguldak oluyor.

Şimdi son aşamaya gelinmiş durumda. Zonguldaklı'yı göçe zorlama, şehri yavaş yavaş boşaltma aşamasından yeni bir aşamaya geçildiği anlaşılmaktadır. AKP iktidarının, termik santrallere verilen teşvik politikasında yaptığı yeni düzenlemeyle maden ocaklarının kapısına “Kara Kilit” vuruluyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararına göre “Maliyeti Yüksek Üretimi Destekleme” amacıyla 6 ay süreyle elektrik üreten santrallere destekleme yapılacak. Belirlenen azami uzlaştırma fiyatlarının doğal gaz ve ithal kömür santralleri için megavat saat başına 2500, yerli kömüre ise bunun yarısından daha az oranda, 1200 TL teşvik uygulaması kömür ithalatını özendirmektedir. Alınan bu karar, daha çok yerli kömür üretimi yerine daha çok kömür ithalatını teşvik ediyor.

Bu uygulamadan düşük kalori kömür üreten yer altı madencilik şirketleri önemli ölçüde etkilenecek ve dolayısıyla Zonguldak ekonomisine darbe vuracaktır. Çates’e düşük kalorili kömür veren TTK yanında özel maden ocakları en büyük zararı görecektir. Bilindiği gibi, özel maden ocakları yüzeye yakın ve kül oranı yüksek eski kömür damarlarında üretim yapmaktadır. Uygulama sonucunda 3 bin kalorinin altındaki kömürünü pazarlamakta zorlanacak olan birçok özel maden işletmecisi yüksek üretim maliyeti ve düşük kömür fiyatları karşısında zarar edecek ve kapanma noktasına gelecektir.

Özel maden ocaklarında 2500’ün üzerinde kişi evine ekmek götürüyor. Eğer uygulamadan geri dönülmezse birçoğu işsiz kalacak ve göçe zorlanarak şehri terk edecektir. 

AKP milletvekillerinin kendi hükümetlerinin aldığı bu karardan habersiz olmaları, Kimsenin düzeltici bir müdahalede bulunamaması herhalde tek adamcı başkanlık sisteminin bir sonucu olsa gerek.

AKP’nin Zonguldak’ın ekmek teknesine yaptığı saldırıyı kınıyoruz ve söz veriyoruz.  

CHP halkın ve Zonguldaklıların desteğiyle iktidara gelecek. Yerli malı, yurdun malı olan Zonguldak taş kömürüne yatırım yapılacak, hem kamu, hem de özel ocaklar teşvik edilecek.. Zonguldak’ta yer altı maden ocakları şenlenecektir."

Editör: TE Bilişim