Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 263 maden şehidi için facianın 30'uncu yıldönümünde Maden Şehitleri Anıtı’nda tören düzenlendi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesince düzenlenen anma törenine, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, GMİS Genel Mali Sekreteri Volkan Yıldız, GMİS Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Çağlar Öztürk, GMİS Kozlu Şube Sekreteri Binali Acun, GMİS Kozlu Şube Teşkilat Sekreteri Dursun Başbakıcı, TMMOB Maden Mühendisi Odası yöneticileri ve maden mühendisleri katıldı. Törende, şehit maden işçileri için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından TMMOB Maden Mühendisleri Odası, anıta çelenk koydu. Törende konuşan GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Türkiye’nin geleceğini aydınlatmak için mücadele veren Zonguldak’ta bugüne kadar 5 bin maden şehidi verildiğini ifade etti. Tüm şehitleri rahmetle andıklarını belirten Mutlu, “Ülke ekonomisini kalkındırmak, Türkiye’nin geleceğini aydınlatmak için mücadele veren bu şehirde bugüne kadar 5 bin maden şehidi vermiş bir ilin insanlarıyız. Ben öncelikle, 1992 yılında Kozlu’da hayatlarını kaybeden maden şehitlerimiz başta olmak üzere yine 7 Mart’ta Armutçuk’ta hayatını kaybeden ve tüm havza genelinde, tüm ülke genelinde hayatını kaybetmiş olan tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Onların ödedikleri bedeller üzerine bu ülke inşa edildi. Hala da onların ödemiş olduğu bedeller sayesinde, ülkenin geleceğinin aydınlanması için bizler burada onların tutmuş olduğu ışıkla mücadelemize devam ediyoruz. Umut ediyoruz ki gelecekte iş kazalarının yaşanmadığı ve daha müreffeh bir yaşam ortamının işçilere sunulduğu, gelecekte ki aydınlık günleri beraber yaşayalım. Bu umutla yaşıyoruz ve mücadelemizi bu umutla yapıyoruz. İnşallah rabbim böyle kazaları bir daha bize göstermesin. Umut ediyoruz ki ülkeyi yönetenler bunlardan gerekli dersleri çıkarmıştır ve bundan sonra bu tür faciaların yaşanmaması için şu ana kadar sarf edilen çabaların daha fazlası sarf edilecektir. Gelecekte daha aydınlık, daha güzel şeylerin konuşulduğu, ülkemizin daha aydınlık günlere kavuştuğu günlerde buluşmak dileğiyle. Hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Çağlar Öztürk de 3 Mart 1992 tarihinde ki maden kazasının ülkemizdeki en büyük maden kazalarından biri olduğunu söyleyerek, “Bitmek bilmeyen salgın, ard arda yaşanan afetler ve tüm acımasızlığıyla devam eden savaşın gölgesi altında geçirdiğimiz bu günler, insan sağlığının ve hayatının önemini bir kez daha bize hatırlatıyor. İnsan yaşamına ve insanlığın ortak geleceği olan tüm saygı ve inancımızla savaşsız ve sömürüsüz dünya dileğini tekrar haykırıyoruz. 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak Kozlu’da yaşanan ve 263 madencini yaşamını yitirdiği maden kazası, ülkemizin en büyük maden faciaları olarak tarihe geçmiştir.” dedi. Program, konuşmaların ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim