Mimarlar Odası Ankara Şubesi Zonguldak Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Demirtaş, Sahil projesi hakkında basın açıklaması yaptı.

Turhan Demirtaş tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Sevgili Zonguldaklılar,

Daha önce paravanalarla kapatılıp görüşü engellendiği peşinden de 17 günlük tam kapanma günleri nedeniyle uzun süre göremediğimiz Valilik binası yanındaki İnönü parkı ve çevresini yakından görmek ve incelemek için gezdik.

PARKTA GÖRDÜKLERİMİZ

Trafiği aşırı yüklü Gazipaşa Caddesinin kenarındaki parkta, cadde ile iç içe bir çocuk oyun alanı yapılmış.

Kuraldır; çocuk oyun alanları, her türlü tehlikelerden uzak, havası temiz ortamda yapılmalı, çocuklar kendi başına güvenle oynayabilmelidir. Burada gördüğümüz ise; çocuk oyun alanı olarak seçilen yerin yolun hemen kenarında olması nedeniyle; yoğun trafikteki araçlardan yayılan egzoz gazlarıyla ve gürültüleri ile kirlenecek, tehlikelere açık bir ortamda yapıldığıdır.

Alanda uygun yerler varken buranın seçilmiş olması yanlış.

YANLIŞ  ÜSTÜNE YANLIŞ

İsmet İNÖNÜ heykelinin çevresini de dolaştık.

Kaidesinin Gazipaşa Caddesi yönünde "BİR ÜLKEDE NAMUSSUZLAR KADAR NAMUSLULAR DA CESUR OLMADIKÇA O ÜLKEDE KURTULUŞ ZORDUR" sözlerinin yazılı olduğu ve tretuvarlarda yürüyen herkesin uzaktan dahi okuyabildiği yazıya bitişik eğimli bir yol ve neredeyse kaide yüksekliğinde yapay bir tepecik yapılmış ve anıt heykel, parktan koparılmış. İhale edilen projeye baktığımızda, böyle bir şey görünmüyor. Anlaşılan, sonradan düşünülüp yapılmış.

Her yönüyle çok yanlış bir uygulama.

İsmet İNÖNÜ; Kurtuluş Savaşımızdaki kahramanlıklarının yanında, Kömür işletmelerini devletleştirdiği, EKİ ve Maden İşçileri Sendikasını kurdurduğu için de,  Zonguldaklıların saygı ve sevgiyle andığı değerli devlet adamıdır.

Zonguldak Valiliği tarafından yaptırılan ve ülkede başka eşi olmayan İnönü Heykeli, yaklaşık 74 yıldır Zonguldaklıların belleğinde anıt heykeldir.

Anıt heykellerin her yönden görülebilmeleri için yakın çevreleri açık olup, saygı ifade edilecek genişçe bir alanı olur. Ancak yapılan düzenlemede, bu basit kuralın bile düşünülmemiş olduğu görülüyor.

SAYGISIZLIK.
Amacının ne olduğu anlaşılamayan bu düzenleme için söyleyeceğimiz; Zonguldaklıların; tarihine, kültürüne ve anılarına saygısızlıktır. Kabul etmiyor, karşı çıkıyor ve kınıyoruz.

Saygısızlığı; kimler, niçin yaptılarsa, amaçlarını kamuoyuna acilen açıklamaya mecburlar.

Yapacakları açıklamaları, Zonguldaklılar gibi biz de sabırsızlıkla beklemekteyiz.

Önerimiz; saygısızlığın bir an önce ortadan kaldırılması, anıtın özelliğinin tekrar kazandırılmasıdır.

Saygılarımızla.”

Editör: TE Bilişim