Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu Zonguldak’ta hafriyat sorununa ve Çevre ve Şehircilik müdürlüğü ekiplerinin denetimlerine dikkat çekti, hafriyat tozlarının halk sağlığını tehlikeye soktuğunu belirtti.

Kutoğlu, açıklamasında halk sağlığının korunması bakımından inşaat alanlarında da denetim yapılması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüzün son dönemde izinsiz hafriyat dökümleri ile ilgili yaptığı denetimleri takdirle karşılıyoruz. Hafriyat tozları insan sağlığı için son derece tehlikelidir. Gerekli tedbirler alınmadan kazı ve taşıma yapıldığında havaya karışıp yıllarca havada asılı kalabilmektedir. Solunduğunda ise çeşitli solunum yolu hastalıkları ve kansere yola açabilmektedir. Bu nedenle “Hafriyat Toprağı, İnşaat Ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin” 25. maddesinde  "Hafriyat toprağı ile inşaat/yıkıntı atıklarının taşınması sırasında çevrenin kirletilmemesi, trafiğin aksatılmaması ve can ve mal emniyeti için gerekli tedbirler öncelikle nakil işlemlerini gerçekleştiren kişi veya firma tarafından alınır. Taşıma sırasında oluşabilecek çevresel kirlenmeyi önlemek amacıyla araçların üzerleri uygun malzemeyle kapatılır. Araçlara kapasitenin üzerinde yükleme yapılmaz ve araçlar tekerleklerinde olabilecek çamur ve benzeri kirlilik temizlendikten sonra trafiğe çıkartılır. Belediye ve mahallin en büyük mülki amiri, atık taşıyan araçların şehir içi trafiğini olumsuz etkilememesi için bu araçların belirli saatler arasında trafiğe çıkmaları konusunda düzenleme yapma yetkisine sahiptir." denilmektedir.

Kısaca hafriyat alanlarında tozumaya engel olacak şekilde aralıklarla yağmurlama yapılması hafriyat araçlarının da üstü kapatılmış ve tekerlekleri yıkanmış şekilde trafiğe çıkması gereklidir. Kent Konseyi olarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüzün halk sağlığının korunması bakımından inşaat alanlarında da bu yönde denetimler gerçekleştirmesini diliyoruz.

Ayrıca 14. maddede "Hafriyat yapanlar, hafriyat toprağının çıkartılması sırasında gürültü ve görüntü kirliliği ile toz emisyonlarını azaltacak tedbirleri almak ve faaliyet alanının çevresini kapatmakla yükümlüdür. Hafriyat işlemleri sırasında kazıdan çıkacak toprak miktarı ile dolgu hacimleri eşitlenecek şekilde planlama yapılır ve hafriyat toprağının öncelikle faaliyet alanı içerisinde değerlendirilmesi sağlanır." denilmektedir."

Editör: TE Bilişim