Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Murat Pulat Zonguldak’ sahilinde yapımı devam eden sahil düzenleme projesi ile ilgili açıklamalarda bulunarak İsmet İnönü’nün anısına saygısızlık dedi.

Pulat “Yakın zamana kadar İnönü’nün manevi şahsiyeti önünde saygı duruşunda bulunuyorlardı. Yapılan düzenleme ile iki kişinin yan yana dua edebileceği bir alan bile bırakılmadığı görülmektedir.“ ifadelerini kullanarak şu açıklamayı yaptı:
“Zonguldak Belediyesi tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresine yaptırılan “Merkez Kıyı Düzenlemesi Sosyal Donatıları İnşaatları” kapsamında İnönü Parkında yaptırılan ucube düzenlemeler, AKP iktidarının ve bürokratlarının ülke düzeyinde Cumhuriyetle, Cumhuriyet’in kurucu kadrolarıyla yapmaya çalıştığı hesaplaşmanın Zonguldak’a uzandığını göstermektedir. Ne yazık ki, anıtlar ve semboller üzerinden sürdürülen bu hesaplaşma aslında Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı hedef alan bir niteliğe dönüşmüş durumdadır.

Çünkü İsmet İnönü;                                                      
Daha, genç bir albay iken Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın hazırlayıcı Genel Kurmay Başkanlığını üstlenmiş bir askerdir.
İnönü, Sakarya ve Büyük Taarruz’un planlayıcı ve uygulayıcı Batı Cephesi Komutanıdır.
Ulusal Kurtuluş cephelerine komuta ederken bir buçuk sene, ilk çocuğunun ölümünden habersiz savaşan bir  yurtseverdir.
Osmanlı’nın ülkeyi teslim ettiği Mondros teslimiyet antlaşmasına karşı, Mudanya (varoluş) Ateşkes Antlaşması’na imza atan asker diplomattır.
Ülkeyi iç ve dış düşmanlar arasında paylaştıran Sevr (sözde)Barış Antlaşması’na karşı Lozan Barış Antlaşması’na imza atan Dışişleri Bakanı ve Baş Delegedir.
Cumhuriyet’in ilk Başbakanı ve İkinci Cumhurbaşkanıdır.
Çok partili çağdaş demokrasiye geçişin kurucu mimarıdır.
Yakın zamana kadar ölüm yıldönümlerinde İsmet İnönü anıtı önünde Devlet töreni düzenlenir, Devlet erkanı olarak saygı duruşu ve çelenk koyma töreni yapılıyordu. Siyasal partiler, okullar ve diğer sivil toplum temsilcileri  İnönü’nün manevi şahsiyeti önünde saygı duruşunda bulunuyorlardı. Yapılan düzenleme ile iki kişinin yan yana dua edebileceği bir alan bile bırakılmadığı görülmektedir.
Mustafa İsmet İnönü, iç siyasal çekişmelerin aracı yapılacak bir kimlik değildir. Aksine, ülkenin yok oluştan kurtuluşunda, yeniden kuruluşunda büyük katkısı ve öz verisi dünya tarihçileri tarafından kayıt altına alınmış önemli bir kişiliktir. Birçok gerici ve bölücü isyanın bastırılarak Çağdaş Laik Üniter Devlet yapısının kökleşmesine önemli katkıları vardır. AKP zihniyeti, bu ülkeye ve Türk Ulusuna fedakarca yaptığı hizmetlerini ne kadar yok saysa da, gerçekte İnönü daha sağlığında anıtlaşmış Cumhuriyet tarihinin çok önemli bir aktörüdür.
Yapılan ucube düzenleme Zonguldak halkının Yurtseverlikten, Cumhuriyetçilikten yana duygularıyla alay etmektir, AKP zihniyetinin ülke genelindeki gerici girişimlerinin Zonguldak'taki yansımasıdır.
Asıl acı olan yanı, Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan’ın yapılanlara sessiz kalmasıdır. Bürokratlar gelir geçer. Ancak Belediye Başkanı yaptığı bu hatanın bedelini ağır bir şekilde ödeyecek; siyasetin daha ilk basamağında, genç yaşında ilk seçimlerde dersini alarak siyasal bir mevta olacaktır.
Ulusal Kurtuluş Savaşını hedef alır şekilde İsmet İnönü ve silah arkadaşlarının aziz hatıralarına saygısızlıktan başka bir şey olmayan bu eylemi şiddetle kınıyor, gerekirse hukuksal takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz. Zonguldak Valisi ile her TOKİ projesini kendi projesi olarak kamuoyuna lanse ederek sahiplenen Belediye Başkanından halkımızı aydınlatacak bir açıklama bekliyoruz”