Zonguldak tarihi araştırmacı yazarı ve maden mühendisi Ekrem Murat Zaman sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımıyla aynı dertten mustarip paydaşlarına da tercüman oldu...

İşte o paylaşım:

"PARA KAZANMAYI DÜŞÜNÜYORSANIZ, SAKIN YILLACA ARAŞTIRMA YAPARAK KİTAP YAZMAYIN...

Zonguldak; sadece maden okulunun açıldığı bir şehir değil, madencilik alanındaki ilklerin uygulandığı bir kömür havzası olması nedeniyle madenciliğin de okuludur.

1961'den sonra, Sanat Okulunda yüz yıla yakın süre korunmuş olan "Maden Mektebi Arşivinde" aylarca süren çalışmamın sonucunda "Kömürün Çocukları" adlı kitap ortaya çıkmıştır.

Uzun yıllar süren kitap yayımlama cabasının sonunda bu kitap, Mayıs 2013 'de yayımlanmıştır. Kitap tarafımdan yayınevine parası ödenerek basılmıştır.

Maden Mühendisleri Odasının kitap alım desteği de olmasaydı yaptığım masrafı çıkaramazdım (Verilen emekten de vaz geçtim).

Kültür Bakanlığı, kütüphanelere dağıtmak amacıyla o yıl yayımlanan kitaplar içinden belirlenen 10 kitabı, kitapların basıldığı yayın evlerinden (250 adet) satın alıyor. "Kömürün Çocukları" da, 2013 yılında Kültür bakanlığının satın alarak kütüphanelere dağıttığı kitaplardandır.

1924 yılından 1961 yılına kadar kesintili de olsa; dedesi, babası bu okulun bölümlerinde okumuş VE ZONGULDAK LÜKSÜNÜ YAŞAMIŞ insanların bu kitaptan alacağını düşüncesiyle çok satacağını sanmıştım. Yanılmışım.

Yayınevi sorunları dışında, bilmediğim nedenlerle (kitabın ülke genelinde dağıtımına karşın) satışı olmamıştır.

ASLINDA BU KİTABIM İKİ AYRI ŞEKİLDE YAYINA HAZIRLAMIŞTI. BİR VERSİYONU DA (1924 YILINDA MADEN MEKTEBİNİN ZONGULDAK'TA AÇILMASINA DAYANAN) "KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TARİHÇESİ" OLACAKTI. BİR YILA YAKIN BEKLETİLİNCE, PARASINI ÖDEYİP BASTIRMA YOLUNU ŞEÇTİM.

ÜNİVERSİTE İÇİN HAZIRLADIĞIM İSE (ADI BENDE SAKLI KİŞİLER TARFINDAN) KOPYALANARAK (GÜYA KİTABIM KAYNAK GÖSTERŞİLEREK) ÜNİVERSİTE YAYINI OLARAK BASILDI.

Sözün özü; bu ülkede araştırma kitabı satmak, araştırma yapmaktan zordur.

ŞİMDİ "YAYINA HAZIR KİTABIM VAR" DEMEYE KORKUYORUM.

Editör: TE Bilişim