TMMOB Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından organize edilen 8. Uluslararası Maden Makinaları ve Teknolojileri Kongresi (IMMAT)’ın söyleşisinde Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Lokali konusu tartışıldı.
Ünlü televizyoncu Metin Uca ve Tarihçi İlber Ortaylı maden mühendisleri odası için başlatılan imza kampanyasına destek olarak söyleşinin açılışında Zonguldak’tan bahsetti.
Uca Maden Mühendisleri Odası Lokali’nin Millet Kıraathanesi yapılacağı iddialarına “Burada bir keklenme var” diyerek şu ifadeleri kullandı.
“1906'da yapılmış bir biran bahsetmek istiyorum size. Bu bina 100 yıllık gelenekten geliyor. Ve Zonguldak yani Türkiye madenciliğinin temelinin atıldığı kentte. Bu bina dönemin özelliklerini yansıtmıyor, Atatürk'ün Zonguldak'a gelişindeki o simge mekana ev sahipliği yapıyor. Bu bina 65 yıldır maden mühendislerini elinde. Şimdi bu bina değiştiriliyor. Bu bina millet kıraathanesi oluyor. Yani beraberce içinde yuvarlanacaksınız, kekleneceksiniz. Kek yiyeceksiniz. Peki niye burayı seçtiniz? Onu bilmiyoruz. Burada bir keklenme var. Biraz önce dışarda imza verdik hepimiz. Örgütlü yapıdan pek haz edilmeyen bir yapıdan geçiyoruz. Kendi tarihini yok etmek adına bir müze binayı bu şekilde değerlendirme gündeme gelince bende açılış öncesinde bu konunun altını çizmek istedim"
Uca’dan sonra Tarihçi İlber Ortaylı’da Millet Kıraathanesi yapılacak 90 tane bina olduğunu amacın işgal etmek olduğunu belirterek
“Zonguldak'ta tarihi binayı Maden Mühendisleri Odası'nın elinden alıp kütüphane yapacaklarmış. Zonguldak'ta bu iş için 90 tane bina vardır. Asıl hedef işgal etmek” dedi.

Editör: TE Bilişim