1 Ocak 2021 günü hayatını kaybeden GMİS Genel Sekreteri Hüseyin Kolçak'ın maden ocağında hayatlarını kaybeden arkadaşları için kendi sosyal medya hesabından yaptığı 11 Nisan 2020 tarihli paylaşımı

ON'LARI ANMA...
11 NİSAN 1983.... 10'LARI UNUTMAMALI , UNUTTTURMAMALIYIZ.....

Biz madenciler kömürün bulunuşundan bu yana onu hayatın içine katabilmek adına binlerce kazada yine binlerce isimleri unutulan kahramanı kaybettik. Hepsini anmak ve bu kazalardan ders çıkartmak adına havzamızda sadece 7 Mart 'ta Armutçuk , 3 Mart'ta Kozlu ve 10 Mayıs 'ta Karadon Müesseselerimizde anma törenleri yapıyoruz. Bu tarihlerde yapılan anma törenlerinde meydana gelen kazalarda kaybettiğimiz şehitlerimizin sayısi diğer kazalara sayıca çok fazla olduğu için ister istemez bunları biraz daha ön plana çıkartıyor.

Kozlu Müessesemizde 3 Mart 1992 yılındaki büyük faciadan önce 11 Nisan 1983 Yılında meydana gelen kazada da hâlâ izleri, acıları ve yaralari silinmeyen hatıraları kazayı yaşayan ve kazadan kurtulan büyüklerimiz hayattayken genç nesil madenci kardeşlerimize iyi bir şekilde anlatılmalı ve unutturulmamalı.

11 Nisan 1983 tarihinde bünyesinde iki işletme müdürlüğü ( İhsaniye ve İncirharmanı ) halinde üretime devam edilen Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde İhsaniye İşletme Müdürlüğüne bağlı ‐300, -425 kotları arasında faaliyet yapan Kartiye 5 ocağında kömür yangını meydana gelince orada çalışan ışçiler boşaltılarak müessese yönetimi tarafından ocağın çift taraflı barajla kapatılarak ocağın havayla irtibatinin kesilmesi kararı alınıyor ve büyük bir hızla çalışmalara başlanıyor. Tam bir ekip çalışması ve büyük bir özveriyle yapılan çalışmalar sonuçlanıp -425 kotundaki baraj kapakları kapatılmak üzereyken grizu patlaması meydana geldiğinde olay yerinde bulunan 10 kişi hayatını kaybediyor , 9 kişi ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılıyor.

Olayda hayatını kaybeden şehitlerimiz Emniyet Başmühendisi Hilmi KURUL , Emnyet Şefi Abdullah DİBEK, Emniyet Başçavuşu Mustafa KUDUZ ve baraj kapatma çalışanlarından Şaban DÖNGELLİ , Muzaffer ALTUNTAŞ , Ahmet DEMİRKAN , Ali Rıza TERZİOĞLU , İbrahim ACUN , Ahmet ACAR ve Kemal AYAZ oldular. Kazadan ağır yaralı olarak kurtulan efsane müessese müdürümüz rahmetli Alim DEGİRMENCİ , halen muessemizde çalışan değerli büyüğümüz, müdürümüz, abimiz Kemal Reşit KUTLU , emekli olan müdürlerimizden Hasan Ali AKSEKİ, emekli büyüklerimizden Şerafettin Şerafettin KABAOĞLU .....ve adini şu anda hatırlayamadığım 5 büyüğümüz aylarca hastanelerde tedavi olarak hayatta kalabilmişlerdir.

Olaydan yıllar sonra Kozlu Belediye'mizin takdir edilecek bir çalışması ile yeni belediye binası yan tarafındaki tören alanına hem 3 Mart 1992 şehitlerimizi hem de 11 Nisan 1983 şehitlerimizden bahsedilen anıt eserler yapılarak kazaların ve şehitlerimizin unutulmayacak hale getirilmesi sağlanmıştır. Bu konu da Kozlu Belediyemize ve emeği geçenlere ayrıca teşekkür ederiz. Bu eserler konusunda üzüldüğüm nokta ise her gün üç vardiya halinde önünden geçen yüzlerce genç madenci kardeşimizden bunlarla ilgili hiç soru gelmemesi , kendi mesleki geçmisimize duyarsızlığimiz her geçen gün daha da büyüyor.

O yüzdende buradan genç madenci kardeşlerime ve o günleri yaşamamış genç yöneticilerine bir kez daha hatırlatmak istiyorum , geçmişini bilemeyen geleceğine yön veremez.....

Son olarak 11 Nısan 1983 tarihinde kaybettiğimiz 10 maden şehidimizi ve onların nezdinde bu uğurda hayatını kaybetmiş tüm maden şehitlerimizi saygı, rahmet ve şükranla anıyor , hayatta olan büyüklerimize sağlıklı uzun ömürler diliyor , ailelerine sabırlar diliyorum.

Hüseyin Kolçak 11 Nisan 2020

Editör: TE Bilişim