Anadolu, Antik Dönemi`nde "Kücük Asya" olarak tanımlanıyor. Bu tanıma göre Batı Karadeniz ise Küçük Asya`nın Kuzeybatısı olarak gösterilir.

Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişi olan Batı Karadeniz Bölgesi`nde bu zamana kadar çeşitli kavimler milletler, devletler yer alır. Bu Zonguldak topraklarının tarihidir.

Antik Dönemi`nde Kuzeybatı Anadolu`da kurulan devletlerden biri Bithynia`dır. Bithynia, hem devlet olarak hem de bölge olarak tarihte yerini alır.

Bir zamanlar devlet olan daha sonra eyalete dönen ve bazen de bölge olarak anınan Bithynia; adını Trakya`dan bu bölgeye göç eden Bithynlerden alır.

M.Ö bölgeye gelen halkların bir biri ile yaptığı mücadeleler sonucunda, çetin savaşlar sonucunda kendi bölgelerini oluştururlar. Bithynlerin yanı sıra Mariandyler, Phrgialar da bölgede kendilerine yer oluşturdular.

Bithynlerin bölgesi, genelde Sakarya Irmağı (Sangarius) ile Filyos Irmağı(Billaiaos) arasında yer alsa da; bölgede farklı hâkimiyetlerde kuruluyor. Bazen de güçlü olan devletin içinde yer alıp, bölge adı olarak karşımıza çıkıyor.

Örneğin; Akçakoca (Antik; Diabolus) yakınındaki Melen Irmağı (Hypios) ile Filyos Nehri (Billaiaos) arasında yaşayan halklara "Mariandyler" deniliyor.Bu yüzden bu bölge "Mariandyni" olarak adlandırılıyor.Filyos Nehri`nin doğusunda ise Paplagonlar (Paphlagonialar) yaşıyor. Onlarda Trak kökenlidir.

Filyos Nehri (Billaiaos) ile Bartın Çayı (Parthenios) arasında yaşayan halklara ise "Coucones Halkı" deniliyor.Bu halkın daha önce Ereğli Zonguldak (Heraklia-Sandraca) arasında yaşayan halklar olduğu ; daha sonra Filyos`un doğusuna göç ettikleri varsayılır. Billaiaos ile Parthenios arasında ise bir zamanlar Frigler (Phrgia) yerleştiği bilinir.Bu halka ise "Epiktetos" deniliyor. Epiktetos, aslında Frig soyundan gelen halkların,  Frigya bölgesi dışında yaşayanlara verdiği isimdir.(Herhalde bugün bu kelimenin karşılığı "Gurbetçi" olmalıdır)

yine Bergama Krallarının soyu olan Atoloslar, Tion (Filyos) şehrinde yaşamış halklardır. Esasen, Tion şehrine yerleşenler ise; Millet kelimesini ilk kullanan "Militos" kabilesinden insanlar olarak tarih kitaplarında yer alır.

Paplagonya`nın içinde yer alan Bartın Çayı`nın kuzeyine ise: Henket bölgesi deniliyor. Bir ara Heneti`de bulunan antik şehir Sasemus`a, Persler yerleşmiş ve şehrin adı Pers kralicesi Amatris`in ismi konmuştur. Başlarda "Sasemos" Perslerin Anadolu topraklarında adı olan "Satraplık" olarak geçse de, Makedonlarla yaptıkları savaşlar sonucunda gücünü kaybedince, Amastris Heraklia gelini olunca, oğulları ile ters düştüğünde Amasra`yı yeniden inşaa ederek buranın adının Amatris olarak geçmesini sağlamıştı.

Bu bölgede daha önce; Kaukanlar, Kimberliler, Bebrykler de yaşamıştır.

Antik dönemde Batı Karadeniz bölgesinde yaşayan halklar, dönem dönem değişse de, en son Türkler yerleşmiş ve bu coğrafyada 700 yıldır en uzun yaşayan halk olmuştur.

Batı Karadeniz`in ilk sakinleri; M.Ö 2.bin yılında, Anadolu toplumu olan "Palalar "olmuştu. Palaların ,Hatti kolonisi olup olmadığı netlik kazanmamıştır. Fakat Anadolu topraklarında yaşamış en eski Kasim olarak Hattiler geçmektedir. Hititler ise Hattilerden sonra gelir.

Bazı yazarlar, Batı Karadeniz topraklarınında içinde olduğu yerleşim yerlerinde Görünen ilk insanların "barbar" kavimler olduklarını belirtirler. Fakat, Barbar tanımı "insan eti yiyen insanlar "olarak değerlendirilmemelidir. O zamanlar bu topraklara insanlar sürekli Batı`dan geldiğinden; Batı anlayışında, Doğu topraklarında yaşayanlar hep barbardır. Sözüm ona ,kendileri medeniyet getiriyordu.

Günümüzde de bu Angola-sakson anlayışı ile yaygındır.

M:Ö 2000 yılından bahsediyoruz. Insanoğlu`nun ne medeniyeti olabilir?

Hayati Yılmaz-Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilişim