Maden arazilerinin şirketlere satılması üzerine emekçilerin mücadelesi devam ederken ocaklarda gerçekleşen iş cinayetleri de gündem olmaya devam ediyor. Kamulaştırma talebiyle emekçiler ses yükseltirken iş cinayetlerine tepki ise dinmiyor. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Başkanı Şahin “İşçinin yaşamı için kamulaştırma acilen gerekli” dedi.

Birgün'de yer alan habere göre, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkanı Şevket Şahin, “Kamunun elinde olan madenlerde insan odaklı çalışılır. Kamunun elinde olan madenlerde iş güvenliği birinci sırada gelir. Şirketlerin elinde olduğu madenlerde her zaman büyük sorunlar oluyor. İşçinin sağlığı ve güvenliği düşünülmez. Çünkü şirketler kar odaklı çalışılır. Daha fazla kar elde etmek için her yolu denerler. Bu yüzden işçi hep tehlike ile baş başa bırakılır” dedi.

“Biz bu yüzden madenimiz özelleşmesin diye mücadele ediyoruz” diyen Şahin, şöyle devam etti:

“İş cinayetleri devam etmesin diyoruz. Madencinin canı her zaman önce gelmeli. Sonra üretim düşünülmeli. Çok zor bir sektör. Kamunun elinde olan madenlerde iş cinayetleri minimum seviyedir. Denetimler çok fazla yapılır. Özel işletmelerde bu denetimler yapılmaz. Bu yüzden madenimizi elimizden almalarına izin vermeyeceğiz. Madeniz özelleşirse yeni bir Soma faciası olabilir.”

Ankara’ya yürüyorlar

Kamulaştırma talebiyle Ankara’ya yürümek isteyen madencilerin Kırkağaç’ta önleri kesilmişti. Ankara’ya başlattıkları yürüyüşle ilgili de bilgi veren Şahin, “Kırkağaç bölgesinde bekleyişimiz devam ediyor. Bakanlık yetkileriyle bugün bir görüşme olacak. Geri adım atmak gibi bir niyetimiz yok. ‘Bu yola çıkarken, kazanmadan Soma’ya geri dönmeyeceğiz’ dedik. Kazanana kadar mücadelemiz sürecek. Umutluyuz. Madenler kamu zenginliğidir. Bunun herkesin farkında olması gerekiyor. 3 kuruşa madenlerimiz özel şirketlere verilmesini kabul etmiyoruz" değerlendirmesini yaptı.