CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak’ın kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü ve Uzun Mehmet’i Anma Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

CHP’li Demirtaş mesajında şunları ifade etti;

“Bugün Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları sayesinde özgürlük ve bağımsızlık meşalesinin Zonguldak’ta yakıldığı gündür. Bugün, Fransız işgaline karşı kahramanca verilen mücadele sonucunda düşman esaretine son verilen gündür. Bugün Zonguldak’ta azim, kararlılık ve inançla verilen cesur mücadelenin bir asırlık onuru yaşadığımız gündür.

Bundan tam 100 yıl önce, Cumhuriyet’in ilk ili, kömürün başkenti, kara elmas diyarı Zonguldak’ta düşman işgaline son verilmiştir. Bu güzel ve anlamlı gün aynı zamanda, Zonguldak’ın ve Türkiye’nin ekonomisine sunduğu katkılarla önemi büyük olan taş kömürünü bulan Uzun Mehmet’i anma günüdür. Zonguldak'ın gelişmesinde, 8 Kasım 1829'da taşkömürünü bulan Uzun Mehmet’in yeri büyüktür. Taş kömürü, ısınmadan sanayiye kadar çok geniş kullanım alanı ile ekonominin temelini oluşturan milli servetimizdir.  Bundan yıllar önce bu önemi gören Mustafa Kemal Atatürk, “Zonguldak’ın derin toprakları altındaki Maden-İ Serveti ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda Zonguldak da o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir” sözleri ile taş kömürü ve Zonguldak’a verdiği önemi vurgulamıştır. Nitekim Zonguldak kömür havzası, Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluşu ile birlikte, sanayi hayatının ayrılmaz bir parçası olmuştur.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimiz, gazilerimiz ile 1829’da  “kara elmas”ı bularak, kentimizin ve ülkemizin, ekonomik, ve sosyal kalkınmasına büyük katkı sağlayan Uzun Mehmet başta olmak üzere bu uğurda can veren tüm maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümünü kutluyorum”