Zonguldak’ta giderek artan işsizlik beraberinde çaresizlik, bunalım ve şiddet yaratıyor. Zonguldak’ta yıllardır devam eden küçülmeye pandeminin olumsuzlukları da eklenince işsizler ordumuza yenileri katıldı. 

BORÇLANACAK HALLERİ KALMADI
Son bir yıldır işsiz kalanlar çaresizlik içinde kapı kapı dolaşırken şehrin iktidar ve muhalefet siyasetçileri ile STK’ları bu tabloyu görmezden geliyor. Yıllardan beri gerek sektörel çeşitliliğin yaratılması, gerekse yerel kalkınma modellerinin hayata geçirilmesi için adım atmayan siyasiler, şimdilerde artan sorunları hayatın olağan akışı içinde normal karşılanmasını bekliyor.

RAMAZAN YARDIMLARINA UMUT BAĞLADILAR
Borçlanacak hali kalmayan işsizler, kiralarını ödeyemiyor, elektrik ve yakıt giderlerini sağlayacak destek bulamıyor. Evini geçindirecek gücü olmayan, gidecek kapısı kalmayan pek çok işsiz ramazan ayı başlarken gelecek kumanya yardımlarına umut bağladı. 
Mahalle muhtarları bu zorlu günlerde her türlü zorluğa göğüs germeye çalışan vatandaşların artan talepleri karşısında şaşkın. Siyasi partiler, STK’lar ve hayırsever iş insanlarından gelecek yardım kolilerine umut bağlayanların sayısı geçen seneye oranla katlanmış durumda.

ŞİDDET- GEÇİMSİZLİK VE İNTİHARA YÖNELİMLER
Resmi veriler elde olmasa da son dönem işsizlik, çaresizlik ve bunalım nedeniyle aile içi kavga, şiddet olaylarında artış gözlendiği ifade ediliyor. Yine çok dikkat çeken bir başka detay ise intihara yönelimler.
Son altı ayda 16 kişi farklı nedenlerden dolayı yaşamını yitirirken intihar girişimlerindeki artış ise dikkat çekiyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün doğru bir analiz için tüm verileri dikkate alarak bir çalışma yapması, bu olayların sosyal, psikolojik ve ekonomik nedenlerini araştırması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim