Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Filyos Çalıştayı konusunda proje ile birlikte yaşanacak sorunlar ve çözüm noktalarına değindi.

Vali Mustafa Tutulmaz, çalıştayda yaptığı konuşmasında; "Vizyon bir proje, ülkeye damgasını vuracak bir proje. Bu projenin ev sahipliğini Zonguldak olarak bizler yapıyoruz.  Projeye hazırlıklı olmamız lazım.

Bugün üniversitemizin hazırladığı çalıştay da ilimiz ve ülkemiz adına yararlı bir çalışma olduğunu düşünerek teşekkür ederim.

Zonguldak geçmiş yüzyılın önemli endüstri kentlerinden biriydi.  Bu değişim ile birlikte Zonguldak ilimiz geriye gitmişti. Filyos ile birlikte ilimiz yeniden parlayan yıldız olacak. Daha ilk verimi proje devam ederken doğalgazın karaya çıkış noktası olmasıyla önemini gösterdi.

Biz Filyos projesi adı altında tek bir projeden bahsetmiyoruz. Birçok proje de buna bağımlı Bir taraftan liman projesi Endüstri bölgesi ile serbest ticaret bölgesi ile ve arkasından gelecek OSB’lerle bu çok geniş bir proje. Bu bölgenin sanayi merkezi olması konusunda önemli bir merkez olacak. Bu projenin hazırlığının da yapılması gerekiyor. Bir taraftan bu bölgedeki sanayi kuruluşlarında çalışacak gençlerimizin iyi bir şekilde bu bölgede tutulması ve istihdamı karşılaması gerekir.

Bu alanlarda insanlarımızı yetiştirmemiz gerekir.

‘Problemlerin çözülmesi lazım’

Burayı cazip hale getirebilmemiz için ulaşım problemlerini çözmemiz. lazım. Hava alanı sorununu çözdük. En kısa sürede hizmete başlayacak. Ancak kara ve tren yolunun bir kısmının tamamlanması ile batı ile bağlantısını kuran yolun tamamlanması gerekir.

Bir taraftan da artan iş gücünün ikamet sorunu olacak. Bu konuda da imar düzenlemesi yapmamız gerekiyor. Bu yönde de bakanlıkla ilgili çalışmalara başladık. Bu imar problemlerini çözeceğiz. Bu bölgede içme suyu sorunu da olacak. Belediyelerimiz ve Özel İdare ortaklığı ile birlik kurma çalışması başlattık. Ortak paydada buluşarak birlikte hareket edeceğiz. Bu çalıştayda özellikle iş gücünün ve yatırım alanlarının belirlenmesi önem arz ediyor. Bu bölgenin önümüzdeki sürece hayal ettiğimiz kalkınma planının motoru olacağına inanıyorum “dedi.

Editör: TE Bilişim