Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Demirtaş, Vali Tutulmaz’ın Z HABER Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz’ün sorusu üzerine yaptığı açıklamaya tepki göstererek yazılı bir basın açıklaması yayımladı. Demirtaş, MAKZON için yer seçiminin çok yanlış olduğunu belirterek “Bu saatten sonra Zonguldak’ı geliştirip sağlıklı kalıcı ve sürdürülebilir büyütecek olan; Doğru Planlı Kentleşmedir, Üniversitedir, Turizmdir, Organize Sanayi Siteleridir, Fabrikalardır.

   Üzülmez Kültür Vadisinin ortasında yapılacak olan MAKZON küçük sanayi sitesinin, Turizme, Endüstri Mirası Turizmine büyük darbe vuracağı çok açık görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Turhan Demirtaş’ın açıklaması şu şekilde:

Sayın Valimiz bir soru üzerine; “MAKZON Küçük Sanayi Sitesinin, Üzülmez Kültür Vadisi Projesinin ortasında kalan alanda” yapılacağını açıklamışlar.(Atilla ÖKSÜZ- Z Haber 23.10.2020)

   Açıklamayı üzülerek okuduk. Zonguldak kömürle var olmuş, kömürle, kömür kültürüyle gelişmiş, Cumhuriyetimizn ilk vilayeti ve ülkemizde ağır sanayiye dayalı olarak oluşan ilk kenti.

   Ülkemizde birçok kentte sanayi bizden önce de vardı. Ama o kentlerin hiç birisinin kuruluş nedeni ağır sanayi değildi. Genellikle ticaret, tarım, hayvancılıktı ve geçiş yolları üzerinde olmalarıydı. Ülkemizde ağır sanayi üzerine kurulan ilk il Zonguldak’tır.

   Kültür Mirası olan Endüstri yapıları, Zonguldak’ın tarihini anlatan, kömürü, kömür kültürünü yaşatan, nesillere aktaran yapılardır. O nedenle özenle korunmalı, yaşatılmalıdır.

   Kültür Vadisi içinde, başka yerde olmayan kültür varlığı olan endüstri yapıları var. Bunlar ile Küçük Sanayi Sitesi iç içe, yan yana, birbirine bitişik olmaz, olamaz. KSS için yer seçimi çok hatalıdır, yanlıştır. Turizm Zonguldak’ın yarınlarını aydınlatacak önemli bir yatırım ve istihdam alanı.

   Küçük Sanayi Sitesi uygun her yerde yapılır. Ama endüstri mirası olan bu yapılar başka yerde yok.

   Çevre Düzeni Planına göre bu alanda küçük sanayi sitesi yapılamıyordu. Ancak neler döndüyse, planlar çok hızlı şekilde değiştirildi, Bu alana KSS yapımına imkan sağlandı.

   Yapılan değişikliklerde, yasalara aykırılıklar olması, imar mevzuatına uygunsuzluklar tespitler nedeniyle, mimarlarla birlikte birçok kuruluş, STÖ ve kişiler itirazlar ettiler.

   İtirazların incelenmesi bitmeden, daha devam ederken, sn Valimizin böyle bir açıklama yapması, etkileme olarak değerlendirilebilecek, üzücü bir açıklama olmuştur. .

   Zonguldak’ta üç tane sanayi sitesi var. Zonguldak’ın durumu ortada. Eğer yine de, birileri tarafından Zonguldak’ın MAKZON küçük sanayi sitesi ile büyüyeceği, gelişeceği çığırtkanlığı, yaygarası yapılıyorsa, bunu kent üzerine oynanan bir değişik oyun olarak değerlendiririz.

   Bu saatten sonra Zonguldak’ı geliştirip sağlıklı kalıcı ve sürdürülebilir büyütecek olan; Doğru Planlı Kentleşmedir, Üniversitedir, Turizmdir, Organize Sanayi Siteleridir, Fabrikalardır.

   Üzülmez Kültür Vadisinin ortasında yapılacak olan MAKZON küçük sanayi sitesinin, Turizme, Endüstri Mirası Turizmine büyük darbe vuracağı çok açık görülmektedir. Yer seçimi çok yanlıştır.

Hatta bu yüzden 17 milyona ihale edilen Rombaki Lavuarı ve Üzülmez Atölyesi Restorasyonu da boşa yapılmış harcama olacaktır.

   Tekrar vurgulamak isteriz ki; MAKZON KSS yapımı için Kültür Vadisinin seçimi çok yanlıştır.

   Plana yapılan itirazların sonucunu göreceğiz. Bizim açımızdan olumsuz olması durumunda konuyu yargıya taşımakta kararlıyız.

   Eğer bütün bunlara rağmen, itirazların sonuçları veya yargı kararları beklenmeden bu alana yine de KSS yapımında ısrar edilirse, bilinsin ki sonuç;

Elveda ÜZÜLMEZ KÜLTÜR VADİSİ, Elveda Şiir Müzesi, Elveda Şairler Sokağı, Elveda Kömür Kafe, Elveda Butik Oteller, Elveda Sırtı dikenli Keler, Elveda Kafeler, Restoranlar, Elveda Yeşillikler, olacaktır. Zonguldaklılara sesleniyoruz;

‘KENTİN SEYİRCİ SAKİNİ DEĞİL, YANLIŞA KARŞI ÇIKAN SAHİBİ OLALIM’.”