Zonguldak Tarih Editörü Hayati Yılmaz SSK Zonguldak Hastanesi’nin mimarisinin hikayesini anlatarak eşi benzeri olmadığını belirtti.
İşte SSK Zonguldak Hastanesi’nin hikayesi
“1962 Yılında, Ankara’da Şaziment ve M. Neşet Arolat çifti ,Arolat Mimarlık Şirketini kurar. İlk işleri, Denizli`de Ev Ekonomisi ve Tarım Okulu Binası Projesi olur.
1963 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ,Zonguldak`a hastane yapmak ister ve bu hastane için yarışma düzenler.
Arolat çifti yarışmaya katılır.Aynı yıl yarışma sonuçları açıklanır.
İlginç mimari tekniği ile hazırlanan ve kendine has karakter taşıyan bu proje birinci seçilir..Bu onların ikinci büyük işidir.
Zonguldak Sigorta Hastanesi 1971 yılında tamamlanır.1974 yılında hizmete açılır. İşçi Hastanesi olarak da bilinir.Önceden sadece sigortalı olanlar gidebiliyordu.Emekli Sandığına bağlı memurların hastanesi ise karşıda (Site) bulunan Devlet hastanesi idi.
2005 yılından sonra “Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi” adını almıştır.
Hastanenin Mimarlığını üstlenen çiftlerden biri ;
ŞAZİMENT AROLAT
Bursa’da doğdu. 1959’da İTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Fakülte öğrenim döneminde, muhtelif bürolarda çalıştı. Sınıf arkadaşlarıyla mimari proje yarışmalarında ödül kazandı. 1959 – 61 Almanya-Stuttgart’ta HP Schmoll bürosunda proje mimarı olarak çalıştı. Çeşitli proje yarışmalarına girdi. 1961 – 62 ODTÜ Kampüsü İnşaat Fakültesi Laboratuvarları`nın projelendirilmesinde, Mimar ilhamı Ural, Mimar Oral Vural, Mimar Cengiz Bektaş’la birlikte çalıştı. 1962 Yılında Ankara’da M. Neşet Arolat’la birlikte, serbest mimarlık bürosunu kurdu. 1968 Yılında Bürosunu İstanbul'a nakletti. Çeşitli proje yarışmalarında ödüller aldı. Halen “Arolat Mimarlık Mühendislik AŞ” nin ortaklarından biri olarak çalışmalarını sürdürmektedir.


Hastanenin mimarlarından biri ise ;
M. NEŞET AROLAT
1934 Yılında Ankara’da doğdu. 1959 Yılında İTÜ Mimarlık Fakültesini bitirdi. Öğrenim yıllarında çeşitli bürolarda çalıştı, Mimari proje yarışmalarında ödüller kazandı. 1959 -60 Almanya -Stuttgart’ta Werner Gabriel bürosunda çalıştı. 1960-62 Hava Kuvvetleri Komutanlığı İnşaat Emlak Dairesi`nde askerlik hizmetini tamamladı. 
1962 Ankara’da Şaziment Arolat’la beraber serbest mimarlık bürosunu açtı.
1968 Yılında Bürosunu İstanbul’a nakletti. Halen “Arolat Mimarlık Mühendislik AŞ” nin ortaklarından biri olarak çalışmalarını sürdürmektedir. 
Hastaneyi yapan mimar ise aynı firmada çalışan Yılmaz Yaşkan`dır .Adına Zonguldak`ta bir cadde ismi vardır.
Zonguldak`ın bir çok yerinden görülür olması, Zonguldak`ın simgesi haline getirmişti.Fakat, bu ayrıntıları bilmeyen veya önemsemeyen yöneticiler tarafından bugün yeni hastane yapımından dolayı önü kapanmıştır.
Karşıdan bakıldığında açılmış bir kitap görüntüsüne sahiptir. Ayrıca uzaktan bakıldığında Kız Meslek Lisesi ile birlikte aynı karede ay yıldız şeklinde görülür. 

Editör: TE Bilişim